InfoCash

Artikel

gevulde kalkoen kerst

Auteur: drpaddo | geschreven op 27-10-2010

Het is bijna weer december de maand van gezelligheid familie en vrienden om je heen sinterklaas kerst en oud en nieuw. Maar de gezelligheid kan zeker niet zonder lekker eten en een lekker glas wijn. We gaan gevulde kalkoen maken voor de kerstdagen het is het meest gemaakte stukje vlees wat er gegeten word met de kerst dagen zowel in Amerika als tegenwoordig in Europa zo ook dus hier in ons land.


de vulling

benodigdheden:

1 klontje boter
1 grote ui
2 stengels selderij
100 gr. kastanje Champions
6 gedroogde pruimen zonder pit
1 eetlepel gedroogde tijm
2 eetlepels sherry
300 gr. kastanjes
50 gr. broodkruimels

de vulling

bereiding:

snij de ui in kleine stukjes en doe dit ook met de stengels selderij. Doe een klontje boter in de pan en voeg daar de fijn gesneden ui in samen met de selderij en bak ze tot de stengels zacht worden. Voeg dan de Champions erbij samen met de gedroogde pruimen en bak dit geheel voor 5 minuten op half vuur. Voeg dan 2 eetlepels sherry toe en laat het even inkoken haal de pan van het vuur en voeg de fijn gehakte kastanjes erbij en 50 gram broodkruimels. Laat het afkoelen en doe het in een schaal en zet het afgedekt in de koelkast (dit kunt je ook een dag van te voren klaarmaken) dit is een vulling voor een kalkoen tussen de 1,5 en 2 kilo

de kalkoen

benodigdheden:

kalkoen van 1,5 tot 2 kilo
2 sinaasappelen
1 pakje ontbijtspek
verse takjes rozemarijn (5 stuks)
kriel aardappelen
vers gemalen peper
mosterd
halve liter kippenbouillon
2 glazen witte wijn
zout
2 a 3 eetlepels bloem

gevulde kalkoen

bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 graden ( heteluchtoven 170 graden). Spoel de kalkoen van binnen en van buiten goed schoon. Dep de binnen- en buitenzijde goed droog met keukenpapier.
Snijd een sinaasappel in vieren en stop die met enkele takjes rozemarijn in de buikholte . Lepel nu de vulling door de nekopening naar binnen en druk die door tot in het borststuk. Druk echter niet te vast aan, anders wordt de vulling te compact en te droog. In de oven zet de vulling nog uit. Leg de kalkoen op de borst. Trek het nekvel naar boven over de vulling en maak het vast met keukengaren. Bind de poten van de kalkoen goed samen, zodat het gebraad een mooie vorm houdt.
Weeg de kalkoen inclusief de vulling en bereken de braadtijd. Reken op ongeveer 20 minuten per 500 gram totaalgewicht. Leg de kalkoen in een dun beboterde braadslee. # Smelt 40 gram boter. Halveer een sinaasappel. Knijp de ene helft uit over de kalkoen. Meng het sap van de andere helft met de gesmolten boter. Giet ongeveer een derde van de sinaasappelboter over de kalkoen. Bewaar de rest om later te bedruipen.
Bedek de kalkoen losjes met aluminiumfolie.
Schuif de braadslee in de voorverwarmde oven en stel de berekende tijd in. Keer en bedruip de kalkoen met de resterende sinaasappelboter na elk uur. Maak intussen spek-rozemarijnrolletjes door dungesneden gerookt spek rond enkele takjes rozemarijn te wikkelen, zonder de rozemarijn volledig te bedekken. Leg ze op een bakplaat met de sluitkant naar onder, zodat ze goed vast blijven zitten.
Haal de braadslee met de kalkoen een uur voor het verstrijken van de braadtijd uit de oven, verwijder de folie, bedruip voor de laatste keer en schuif de kalkoen terug in de oven voor de resterende braadtijd. Leg nu eventueel ook aardappeltjes voor de garnituur bij in de braadslee.
Haal de kalkoen als die gaar is uit de oven. Leg de kalkoen op een heet bord of schaal en bedek hem nu strak met aluminiumfolie. Laat tenminste 3 0 minuten goed afgesloten rusten voordat met aansnijden wordt begonnen.
Schuif de bakplaat met de gevulde spekrolletjes nu direct in de oven. Laat ze garen tot ze er knapperig (maar niet zwart) uitzien.
Giet het bakvocht met het aanbaksels over in een pannetje. Laat bezinken en schep het vet er voorzichtig af. Roer er enkele eetlepels bloem door en laat even op koken. Voeg een halve liter kippenbouillon toe en 2 glazen witte wijn. Laat de saus indikken en breng op smaak met een schepje mosterd, zout en versgemalen zwarte peper.
Haal de aluminiumfolie van de kalkoen en serveer direct in zijn geheel of voorgesneden op een mooie schaal. Leg de garnituur (aardappeltjes en spekrolletjes ) rond de kalkoen. Gebruik nog wat takjes rozemarijn voor extra geur en kleur. Serveer de saus er apart bij.

prettige feestdagen gewenst