InfoCash

Artikel

Kerstkrans.

Auteur: antrax | geschreven op 29-10-2010

Nou de kerst weer voor de deuren staat en Nederland liever niet te veel in de kou wil zitten, komen de recepten weer boven tafel om met het hele gezin te genieten van de kerstsnoepjes op tafel. Maar ook de kerstkransen en de zuurstokjes in de kerstbomen horen er weer bij.


Benodigheden.

De volgende ingedienten heb je nodig om straks met het hele gezin van een heerlijke kerstkrans te genieten.

- 245 gram korstmix.
- 2 eetlepels lostgeklopte ei.
- 250 gram amandelspijs. ( voor zelfgemaakte amandelspijs kijk dan onderaan het recept.
- 4 eetlepels citroensap.
- 2 eetlepels warme abrikozenjam.
- oranjesnippers, halve groene en rode franse vruchtjes.

Bereiding van de kerstkrans.

Allereerst dient de bakplaat ingevet te worden met boter. Meng vervolgens de spijs met citroensap en maak de rol van spijs ongeveer 50 cm lang.

Maak de bladerdeeg ( korstmix) klaar volgens de bereiding van het pak. Vervolgens rol je de deeg uit tot een deeglap van ongeveer een halve cm dik, 60 cm lang en 10 cm breed. Vervolgens leg je de amandelspijsrol in het midden van de deeg en maak je de randen van het deeg met koud water nat. Leg dan 1 gedeelte over de amandelspijs heen en maak langzaam een rondje zodat de beide uiteinden tegen elkaar aan zitten. Vervolgens laat je de "krans" 10 minuten op een koude plek staan. In de 10 minuten krijgt de deeg meer stevigheid. Bestrijk de deeg met wat losgeklopt ei en verwarm de oven voor op 225 graden. Daarna bestrijk je het geheel met abrikozenjam en versier je het met oranjesnippers en franse vruchtjes. Plaats de krans in het midden van de oven en bak hem in 25 minuten gaar.

Amandelspijs.

Amandelspijs is vrij makkelijk zelf te maken maar je moet wel in bezit van een molen die de amandelen kan snipperen. Dit kan een koffiemolen, vleesmolen of een amandelmolen zijn. Wel 125 gram amandelen in het water en spoel ze goed af. Ontvel de amandelen en maal ze 2 keer door de molen heen. Vervolgens meng je met een vork 125 gram suiker een halve ui en het sap van een halve citroen met elkaar en doet de gemalen amandelen erbij. Leg deze enige weken in de koelkast, gewikkeld in aluminiumfolie. 14 dagen is meestal al voldoende.