InfoCash

Artikel

Hutspot met Sukadelap.

Auteur: antrax | geschreven op 30-10-2010

Op een oude winterdag is het altijd lekker om een goed gevulde maaltijd klaar te maken. Deze maaltijd kan ingevroren worden voor op een drukke dag en door de vrolijke kleuren is het ook zeer aantrekkelijk voor kinderen. Met een simpele toetje maak je de maaltijd al helemaal af, denk maar eens aan chocolade vla met slagroom.


Benodigheden.

De volgende ingrediënten voor de stamppot is gebaseerd op 2 personen u kunt de ingrediënten verdubbelen als u met 4,6 of 8 personen bent.

Voor de stamppot.
- 500 gram aardappelen.
- 400 gram winterwortelen ( winterpeen).
- 150 gram uien.
- 3 dl water.
- 15 gram margarine of boter.
- een halve liter melk
- beetje peper, kruiden of vers.

Voor de Sukadelappen.
- 150 gram sukadelap.
- halve theelepel zout.
- beetje peper.
- 30 gram margarine of boter.
- 1 theelepel azijn.
- 2 dl water.

Voorbereiding.

We beginnen met de Sukadelappen. Deze dient bestrooid te worden met peper en zout, wrijf het er in. Verhit de margarine of boter in een braadpan en schroei het vlees dicht. Bak het lichtjes bruin. Blus het af met de 2 dl water. en voeg azijn en eventueel laurierblad toe. Laat het ongeveer 2 uur lang zachtjes stoven. Voeg iedere keer wat water toe, door het stoven verdampt er water. Zorg ervoor dat het niet te waterig wordt, de jus die zich nu vormt kun je gebruiken bij de stamppot.

Hutspot.
Schil de aardappelen en ontdoe ze van de pitten. Was ze in water en vul de pan met water. Leg ze hierin. Zorg ervoor dat de aardappelen van dezelfde grote zijn zodat ze gelijkmatig gaar worden.
Schrap de wortelen en was ze, snij ze in kleine stukjes. Hierna kunnen de uien van hun jasje ontdaan worden en in kleine stukjes gesneden worden. Ben je gek op uien dan kun je ze ook in reepjes snijden zodat je de wat grovere stukjes krijgt. Zet de aardappelen met de wortelen en uien op het vuur. Voeg wat zout toe en breng alles aan de kook. Dit duurt ongeveer een 25 minuten. Giet het kookvocht af, maar bewaar hier wel wat van. Stamp de aardappelen met de wortelen en ui fijn en voeg de margarine toe. Zo krijg je een wat romige smaak aan de stamppot. Breng wat warme melk of kookvocht toe bij de stamppot om zo een droge stamppot te voorkomen en voeg nog wat peper toe voor de extra smaak.

Zet alles op tafel, voeg wat jus toe aan de stamppot als je dat wenst. Bon Appetijt.