InfoCash

Artikel

boerenkool met gort en spek

Auteur: drpaddo | geschreven op 04-11-2010

Met deze koude dagen aan het einde van het jaar wil je 's avonds lekker thuis komen met op tafel een heerlijke stamppot van boerenkool heerlijk met een rookworst en een dikke jus en uitgebakken spekjes en gehaktbal, Ik denk dat de meeste mensen heerlijk zullen smullen met deze variant. We gaan deze dan ook maken veel plezier met dit menu.


boerenkool stamppot

Benodigdheden:

150 gram gerookt doorregen spek
3 dl. water
1 kg boerenkool
100 gram vlug kokende gort
1 kg. aardappelen
1 rookworst
zout en peper
koffieroom
250 gram spek reepjes

boerenkool stamppot

bereiding:

Was het spek en doe het in een pan met 31/2 dl. kokend water. Stroop was en snijd de boerenkool (of neem 2 pakken koelvers/diepvries) en doe de groente bij het spek. Was de gort en voeg die aan het spek toe. Schil, was en snijd de aardappelen in kleine stukken en leg deze onder de boerenkool.
Je kunt eventueel ook een (grove) verse worst meekoken.
Leg de rookworst er 10 minuten voor het einde van de kooktijd bovenop. Laat het geheel circa 20 a 30 minuten doorkoken tot de aardappelen en de groente gaar zijn. Niet te kort omdat anders de boerenkool nog te hard is.
Haal de worst en het spek uit de pan.
Giet eventueel overtollig kookvocht in een bakje (bewaren). Stamp de inhoud van de pan fijn en voeg een gedeelte (of alles) kooknat toe om het geheel smeuïg te maken.
Voeg naar smaak zout, peper en koffieroom toe. Bak ondertussen nog even snel de spekreepjes in een koekenpan en zodra ze gaar zijn roer je ze door de boerenkool samen met het spekvet voor een heerlijke smaak.

En snij eventueel de verse worst in schijfjes en voeg die ook toe.
Snijd de rookworst in partjes en schik die op de stamppot.
Zet eventueel augurken en uitjes op tafel.
Extra erbij (eventueel) dikke jus en een ouderwetse gehaktbal. Ook een fijne komkommersalade zou hier heerlijk bij passen.

eet u smakelijk