InfoCash

Artikel

Kersttulband

Auteur: antrax | geschreven op 05-11-2010

Om je visite met kerst een heerlijke maaltijd kunnen geven horen daar natuurlijk ook de smaakmakers van kerst bij. Hieronder vind je het recept voor een overheerlijke kersttulband.


Benodigdheden.

Bij dit recept is het belangrijk om hem goed aan te houden, de kersttulband kan in elkaar zakken als de verhoudingen niet goed kloppen. Aangeraden wordt ook een keukenweegschaal te hebben.

Benodigdheden:
- 180 gram boter of margarine.
- 180 gram suiker.
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 theelepel zout.
- 3 eieren.
- 180 gram zelfrijzende bakmeel.
- 60 gram rozijnen.
- 1 eetlepel rum of marasquin.
- 20 gram gekonfijte sinaasappelschil.
- 40 gram gekonfijte vruchtjes.
- 60 gram gehakte hazelnoten.

Voor de versiering:
- 1 meter rood lint.
- 1 eetlepel poedersuiker.
- een takje hulst.

Voor dit recept heb je een tulband nodig met een diagonale doorsnede van 20 centimeter.

Voorbereiding.

Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand klaar heb liggen. Dit is makkelijker als je de tulband gaat maken.
Vet de bakvorm in met de boter en bestuif de vorm met een beetje bloem. Vervolgens was je de rozijnen, laat ze goed uitlekken en dept ze droog. Snijd de vruchtjes en sinaasappelschillen in kleine stukjes en besprenkel ze een beetje met rum of maraquin.

Bereiding.

Roer in een beslagkom de boter,suiker, vanillesuiker en het zout tot een romige massa. Voeg dan een voor een de eieren toe en roer net zolang tot de romige massa een geheel vormt met het ei. Roer dan gezeefde bloem door de romige massa heen. Doe dit beetje voor beetje. Schep de vulling door het deeg.

Vul de tulband met het deeg tot ongeveer 2derde vol. Schuif de tulband in het midden van de oven bak hem op 170 graden voor 90 minuten. Dan moet hij lichtbruin zijn. Om te controleren of de tulband echt gaar is, kun je er een saté prikker in prikken en kijken of deze er schoon weer uit komt. Kaat de tulband afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit de vorm. Bestuif hem met poedersuiker en serveer hem op een platte schaal. Bind de rode lint er voorzichtig om heen en versier de schaal met nog wat hulst blaadjes.

Eet smakelijk.