InfoCash

Artikel

Kerstdrankjes.

Auteur: antrax | geschreven op 06-11-2010

Naast een kerstdiner houden we allemaal wel van een lekkere drankje voor bij het kerstdiner. Maar wat past er nou echt goed bij een kerstdiner ? En wat is makkelijk of lekker en gewild op een kerstfeest?


Capuccino met honing en likeur.

Let op; deze kerstdrank bevat alcohol en is niet geschikt voor minderjarige. Het gerecht is geschikt voor 8 personen en kan ook gedeelt of verdubbeld worden indien nodig.
Benodigheden:
3 dl koffieroom
2 theelepels cacao
2 eetlepels Cognac.
2 dl slagroom
2 eetlepels honing.
4 eetlepels Creme de Cacao
8 kopjes espresso
2 eetlepels suiker.

Bereiding.
Men in een kleine steelpan de koffieroom met de honing en cacao door elkaar op een lage vuur. Als dit goed gement is voeg je de Creme de Cacao en Cognac er al roerend door. Dan ga je koffie ( mogelijk espresso) zetten en de slagroom met de suiker stijf kloppen. De koffieroom mengsel en de koffie ( liefst espresso) over de 8 koffiebekers of glazen verdelen, nog wat slagroom erop en als versiersel nog wat cacaopoeder erop stuiven en direct serveren.

Rich Egg Nog

Let op; Deze drankje bevat alcohol en is niet geschikt voor minderjarigen.

Benodigheden:
6 grote eieren.
3/4 kop suiker.
1,5 kop Cognac.
een halve kopje Rum.
4 koppen melk.
4 koppen met slagroom ( pakjes).
een halve kopje glazuursuiker.
Nootmuskaat ( vers of in poedervorm).

Bereiding.
Breek de eieren en scheid de dooiers van het eiwit. Mix de dooiers terwijl je langzaam de suiker toevoegt. Blijf roeren tot je een goudkleurige mengsel heb. Voeg nu langzaam de Rum en de Cognac toe. Mix de melk door het mengsel en ongeveer de helft van de slagroom. Zet dit even weg, maar niet bij een warme plek. Dan ga je verder met de eiwit en klopt dit tot het stijf is. Dan schep je dit voorzichtig door het mengsel van de dooiers. De overgebleven slagroom met de suiker mixen tot deze de stevigheid heeft zoals slagroom hoort te zijn. Vul de glazen met de Egg Nog en doe de geklopte slagroom hier bovenop. Ter decoratie nog wat nootmuskaat erover en drink smakelijk.

Bisschopswijn.

Let op; deze drankje bevat alcohol en is niet geschikt voor minderjarigen.
Benodigdheden:

4 dl water
schil van een halve citroen( alleen de buitenkant)
2 kaneelstokjes
6 kruidnagels
10 eetlepels suiker
1 wijnglas cognac
¾ liter rode wijn
1 theelepel kaneelpoeder
1 wijnglas rode port
nootmuskaat
schijfjes appel

Bereiding.

Doe het water in een pan met de schil, kaneelstokjes en kruidnagel. Wacht tot het bijna kook en voeg dan Cognac en suiker toe. Vervolgens even goed roeren en het mengsel zeven. Hiermee haal je de stukjes zoals de schil en de kaneel met kruidnagel eruit. Dan voeg je de rode wijn toe en laat hem op een lage pitje warm worden. Stroo wat kaneelpoeder of de drank en giet er wat port doorheen. Vervolgens rasp je de nootmuskaat in de glazen en schenk je de wijn in. Nog een appelschijfje toevoegen en drink smakelijk.

Glühwein

Let op; deze drankje bevat alcohol en is niet geschikt voor minderjarigen.

Benodigdheden:

1 citroen met daarin 6 kruidnagels gestoken
2 kaneelstokjes
85 gram bruine suiker
1 wijnglas cognac
¾ liter roden wijn

Verwarm de wijn en voeg de suiker, de kaneelstokjes en de citroen met kruidnagel toe. Niet laten koken! En op zacht vuur laten. Na ongeveer 10 minuten van het vuur nemen en de cognac toevoegen.

Hot muller cider

Dit drankje is alcoholvrij en ook geschikt voor minderjarigen.

Benodigheden:

1 liter appelsap (zelf geperst of uit een pak)
5 kruidnagels
5 kardemoms
1 kaneelstokje

Bereiding:
Schij de kardemoms open en schud deze leeg. Vervolgens gooi je alles in de pan en brengt het aan de kook. Laat het 10 minuten doorkomen en verseer het warm of koud.

Chocolate mind

Dit drankje is geschikt voor 6 personen en bevat geen alcohol.
6 zakjes pepermuntthee
6 koppen melk (1,2 liter)
6 eetlepels chocolademelkpoeder

In een pan de theezakjes plaatsen. De melk erover gieten en verhitten tot net onder het kookpunt. Verwijder de theezakjes. Doe in iedere kop een eetlepel chocolademelkpoeder. Giet het melk-pepermunt mengsel eroverheen. Serveren met een vers muntblaadje.