InfoCash

Artikel

Warme broccolisalade

Auteur: ivisser16 | geschreven op 06-11-2010

De warme salade met broccoli en eigengemaakte chili-knoflookolie maak ik altijd als ik vrienden of familie over de vloer heb. Serveer dit gerecht vaak als bijgerecht bij vis (kabeljauw, schol) of vlees (lamsvlees, rundvlees). Maar het kan ook lekker zijn als voorgerecht of maaltijdsalade geserveerd met zelfgemaakt brood.

Als je de broccoli kort kook in gezouten water, blijft de donkergroene kleur behouden. Ook de chili-knoflookolie zelf maken is ook vele malen lekkerder dan olie kopen in de winkel. En is heel simpel zelf te maken.


Voor 4 a 6 personen

1 broccoli
zout en peper
1 krop rode sla (lollo rosso)
1 handvol friseé sla
5 ansjovis fijngehakt
geraspte citroenschil
citroensap
100 gram roosterde rode ui
zwarte olijven (evt groen)
100 gram suiker
2 dl balsamico azijn

Voor de chili-knoflookolie

2 tenen knoflook
1 rode chilipeper zonder zaad
olijfolie

Recept

1. Snij de brocceli in roosjes en kook ze ze ongeveer 2 minuten in gezouten water. Giet de
broccoli af en laat ze even staan.
2. Zet de oven op 180 graden. Snij de uien in plakjes en leg ze verspreid op een bakplaat.
Bestrooi ze met olijfolie, suiker, balsamicoazijn, peper en zout. en grill ze 30
minuten. Draai ze halverwege om en schep de vloeistof eroverheen.
3. Maak intussen de chili-knoflookolie. Hak de knoflook en chilipeper zo fijn mogelijk.
Giet dan olijfolie erbij en laat dit 10 minuten intrekken.
4. Doe de broccoli in een verwarmde schaal en lepel de ingetrokken olie er over. Voeg de
sla erbij en meng dit luchtig door elkaar.
5. Bestrooi daarna de salade met ansjovis, citroenrasp, geroosterde uien, olijven, peper
en zout. verdeel de salade in voorverwarmde borden en doe de citroensap eroverheen.

Het is een vrij eenvoudige salade die iedereen kan maken. Het heeft wel even wat tijd nodig met intrekken en bakken maar dan heb je ook een lekkere salade. Eventueel kan je ook reepjes bieftuk of lamvlees er doorheen doen. Dan heb je een maaltijdsalade met vlees erin.