InfoCash

Artikel

lekkernijen met sinterklaas

Auteur: drpaddo | geschreven op 08-11-2010

Nog even en dan is het weer zover dan komt de goedheilig man weer naar Nederland om de kinderen te verwennen met heerlijk snoepgoed en cadeautjes. Hier zijn een aantal recepten die je samen met de kinderen zou kunnen maken. Veel plezier met de recepten en veel plezier met pakjesavond.


ingredienten kruidnoten

125 gram bloem
125 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram boter
90 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels water
1 mespuntje zout
1 eierdooier
1 theelepel speculaaskruiden
1/2 theelepel kaneel
1 mespuntje gemalen anijszaad.

bereiding kruidnoten

Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg.laat deze bal 1 uur in de koelkast rusten.smeer de bakplaat in met boter.draai van de helft van de bol deeg allemaal kleine balletjes (met de grote van een knikker).leg de bolletjes op gelijke afstand op de bakplaat.je kunt van de helft van de bol ongeveer een bakplaat vol maken.druk elk bolletje een beetje plat met he duim.bak de kruidnoten met een temperatuur van 150 tot 175 graden plaats de kruidnoten in het midden van de oven.de baktijd is ongeveer 20 minuten.

ingredienten speculaas

400 gram bloem
2,5 theelepels bakpoeder
1,5 theelepel speculaaskruiden
200 gram boter
250 gram bruine basterdsuiker-
75 gram amandelschaafsel .

bereiding speculaas

Zeef de bloem en meng deze met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout in een beslagkom. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen.
Kneed een soepel deeg en laat dat vervolgens een nacht staan.
Zo trekt de smaak van de kruiden in het deeg. De volgende dag het deeg uitrollen en snij de koekjes eruit met de vormpjes.
Wie een speculaas plank heeft kan die met meel bestuiven en er stukjes deeg indrukken.
Koekjes op een beboterd ovenplaat leggen en met amandelschaafsel bestuiven. Bak de speculaas in een matig warme oven(160 graden) ongeveer 15 min. bruin en gaar.

ingredienten pepernoten

150 ml.water
320 gram stroop
80 gram witte basterd suiker
80 gram bruine basterd suiker
400 gram roggebloem
240 gram zeeuwsbloem
40 gram honingzoet
4 gram gemalen anijs
4 gram speculaaskruiden
4 gram bakpoeder
slaolie

bereiding pepernoten

Doe het water ,stroop, witte basterd en bruine basterd suiker in een pan en kook dit.
Als dit alles goed kookt vermengen met de roggebloem en zeeuwsbloem tot het een grote massa wordt.
Laat alles afkoelen en laat het op een koele plaats ongeveer 2 dagen staan. Na 2 dagen het honingzoet, de anijs, speculaaskruiden en bakpoeder door de koele massa mengen.
Draai nu ballen ter grote van soepballetjes en rol ze door de slaolie. Hierna leg je ze op een bakplaat tegen elkaar aan en bak ze dan zon 20 a 25 minuten op 200 graden in het midden van de oven.
Als ze gaar zijn uit de oven halen en op een keukendoek laten afkoelen, maak ze wel direct los van elkaar.
Wanneer je ze in een plastic zak een paar dagen laat liggen krijg je de echte pepernoten.