InfoCash

Artikel

Klassieke kaassoufflé

Auteur: ivisser16 | geschreven op 10-11-2010

Dit is een klassiek gerecht van kaassoufflé. Het is mischien een beetje uit de oude doos. Maar het verveelt nooit en blijft lekker. In een klein uurtje heb je een lekker kaassoufflé op tafel staan. Je kan ook ter variatie verse kruiden erin doen. Bijvoorbeeld tijm, bieslook of oregano of alle drie.


Ingredïenten

300 gram kaas, geraspt
50 gram boter
50 gram bloem
500 ml melk
4 eieren gesplitst
nootmuskaat
peper en zout

Recept

1. Verwam de oven op 180 graden en vet een hoge, ronde ovenschaal (minimale inhoud van 2
liter) in en bedek de de bodem met de geraspte kaas door de schaal met de kaas rond te
draaien.
2. Op een laagje pitje de boter laten smelten in een pan met dikke bodem. Bloem erdoor
roeren en ongeveer 2 minuten zachtjes laten "bakken". Doe de helft van de melk en al
roerend verwarmen tot er een dikke, gladde massa onstaat.
3. Doe dan beetje bij beetje de rest van de melk erbij tot een gladde saus. Doe je dit
niet dan krijg je klonten erin. De saus ongeveer 5 minuten laten koken en de rest van
de geraspte kaas erbij doen totdat de kaas gesmolten is.
4. Pan van het vuur halen. En doe de eierdooiers door de saus en goed doorroeren. Op smaak
brengen met peper, zout en een klein beetje nootmuskaat. Intussen in een vetvrije kom de eiwitten met een mixer stijfkloppen tot er mooie pieken onstaat. Spatel de eiwitten bij de lauwe kaassaus tot er een mooie egale massa ontstaat.
5. Het soufflémengsel in de ingevette ovenschaal doen. De ovenschaal mag niet meer dan driekwart gevuld zijn. Anders stroomt hij over en zit je oven er helmaal onder. Zet de kasssouflé in het midden van de oven en bak dit 35 minuten totdat hij gerezen en goudbruin gebakken is. Serveer dit gelijk en warm.
Zelf serveer ik dit gerecht met gebakken aardappeltjes gebakken met verse rozenmarijn en een groene salade met knoflookvinaigrette.