InfoCash

Artikel

hongaarse zuurkool

Auteur: drpaddo | geschreven op 15-11-2010

We kennen allemaal wel de dood normale zuurkool zoals hij hier in Nederland gemaakt word en gegeten word. Dit recept is een heerlijke zuurkool gerecht uit Hongarije met een pittig kantje van kruiden en specerijen heerlijk met deze koude en gure dagen.


benodigdheden

benodigdheden:

1 pond (wijn)zuurkool.
1 kilo aardappelen.(geschild gewogen).
1 pond gehakt. (naar smaak half om of runder).
2 grote uien.
1 flinke prei.
1 rode paprika.
2 tomaten.
1 bakje champignons.
1 pakje jachtsaus (zakje Knorr).
1 eetlepel tomatenketchup.
1 flinke tl pittige of gerookte paprikapoeder.
Peper en zout naar smaak.
Geraspte kaas om over het gerecht te strooien.
(Eventueel 1 goudreinet of andere zacht zure appel en een bosje lente-uitjes, hoeft niet is wel lekker)

voorbereiding

Voorbereiding:

Oven voorverwarmen op 190°C.
Tijdsduur in oven ongeveer 20 minuten.
Kook de zuurkool en de aardappels apart gaar.(kook eventueel de in stukjes gesneden appel met de zuurkool mee).
TIP: Aardappels en zuurkool in één pan maakt dat de aardappels lang moeten koken. Kook ze apart en het is beide in 20- 25 minuten klaar.
Rul ondertussen het gehakt (zonder olie/boter) op een laag vuurtje in de koekenpan.
Terwijl dat opstaat hak je de ui,snijd de prei en de champignons in reepjes.
Snijd de paprika in stukjes/reepjes.
Ontvel de tomaten(snij een kruisje aan de bovenkant, doe ze in een kom,kokend water er op, 1 minuut,spoel ze gelijk af met koud water en je trekt het vel er zo af) Snijd de tomaten in stukjes.
Doe dit alles bij het gehakt en roer goed.
Maak jachtsaus volgens de aanwijzingen op het pakje.
Voeg de jachtsaus plus tomatenketchup en paprikapoeder bij het gehaktmengsel.
Voeg zout en peper en kruiden naar smaak toe.

bereiding

Bereiding:

Stamp de zuurkool met de aardappelen.
(Voeg eventueel heel fijngesneden lenteuitjes toe).
Mocht je soms een restje yoghurt of creme fraice over hebben? Doe het door de stamppot!
Proef of er voldoende peper en zout en kruiden in zitten.
Vet de ovenschaal licht in met boter.
Doe een laag aardappelpuree onderin dan de groentenmix en als laatste weer de aardappelpuree.
Of maak meerder lagen maar begin en eindig dan met het aardappel/zuurkool mengsel.
Zet de schotel ongeveer 20 min. in de voorverwarmde oven net iets boven het midden, doe er wat klontjes boter op(kunnen weggelaten worden) en wat geraspte kaas.
Is het daarna nog niet bruin genoeg zet je het even onder de grill.

Tip: Je kunt natuurlijk gaan experimenteren met pittige kruiden of bijvoorbeeld verse knoflook of bieslook zo word het elke keer weer een iets andere smaak

Eet smakelijk.