InfoCash

Artikel

Soorten hypotheken

Auteur: Onbekend | geschreven op 19-03-2010

Een hypotheek afsluiten is een van de belangrijkste beslissingen in je leven. Daarom moet je ook goed voorbereid zijn. In dit artikel beschrijf ik verschillende soorten hypotheken. Zoals lineaire hypotheken, de spaarhypotheek en tips voor een goedkope hypotheek.


Hypotheek informatie

Een hypotheek is het eerste recht van verkoop. Een voorrecht de bank het huis kan opeisen als dat nodig is. Je geeft je huis in onderpand en daarvoor kun jij een groot bedrag lenen. Een lening die aan een hypotheek verbonden is het een hypothecaire lening of lening met hypothecaire zekerheid. De geldgever, meestal een bank, is de hypotheeknemer, want de bank krijgt de hypotheek.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek leen je een groot bedrag. Dit betaal je pas aan het einde terug. Je betaalt elke maand 2 dingen. Rente en spaarpremie. Je stort als het ware geld op een rekening en met dat geld los je in een keer je hypotheek af. Daarnaast betaal je ook overleidingspremie, omdat je nog niks hebt terugbetaald. Het voordeel van een spaarhypotheek is dat je steeds minder hoeft te betalen.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek leen je geld, en dat los je ook weer af. Je lost elke maand een vast bedrag af. De rente wordt daarom steeds lager naarmate je langer een lineaire hypotheek hebt. Het voordeel van een lineaire hypotheek is dat je maandelijkse lasten dalen.

Annuïteiten hypotheek

Bij een annuïteiten hypotheek betaal je elke maand even veel. Je hebt dus vaste maandlasten voor een lange periode. De rente die je betaalt wordt steeds lager, en het aflos gedeelte groeit. Het voordeel van de annuïteiten hypotheek is dat je maandlasten altijd even hoog zijn. Naarmate je ouder wordt stijgt je inkomen meestal ook. Je zult dus steeds meer geld overhouden.