InfoCash

Artikel

Jongeren verleiden tot bijhouden uitgaven

Auteur: solvente | geschreven op 26-11-2010

Ik lees het steeds vaker dat jongeren wel de behoefte hebben om overzicht te krijgen over hun geldzaken en dat ze daar aan de andere kant moeite mee hebben. Een van de zaken die daar aan bij kan dragen is het bijhouden van hun uitgaven. In dit artikel een idee hoe dit op een voor hen aansprekende manier zou kunnen.


Herkenbaar?

Heb jij dat nu ook? Je eerst het vuur uit de sloffen gewerkt bij je vakantiebaantjes, toen wel verdiend, heerlijk op vakantie en nu…

De bodem van je rekening komt snel in zicht en afgezien van je vakantie, heb je geen idee waar dat nu aan ligt. Want bijhouden wat je uitgeeft… dat doe je niet, waarom zou je. En aan de ander kant, als er nu eens een handige` app’ zou zijn waarmee je bij kunt houden wat je hebt uitgegeven.

Waarom bijhouden?

Niet om het bijhouden zelf, nee om aan het eind van de maand te weten waar je jouw zuurverdiende geld aan hebt uitgegeven. En wat kun je daar dan mee? Kort gezegd, zelf de keus maken of je geld uit wilt geven aan waar je dat nu hebt gedaan.

Nu naar de `app’. Voor de IPod bestaan er verschillende digitale kasboeken. De meesten zijn heel uitgebreid en daar betaal je voor. Een aantal `apps’ is in de eenvoudige vorm gratis. Hieronder vind je een overzicht. Bepaal voor jezelf welke het beste bij je past. Kijk ook naar de beoordelingen van andere gebruikers. N.B. voor de Samsung zijn er op dit moment nog geen kasboek-apps beschikbaar.

Overzicht Apps IPod

Gratis
Mint.com Personal Finance
Ace budget Lite Ace budget
Spend Free – Personal Budgetting
Expenses – Budget Organiser Lite
Expenditure Lite
Expense Tracker-Spending Lite
Expense tracking (Koz note) Lite
Cash Trials Lite

Uitgebreid (niet gratis) Dollar Euro *
Ace Budget $ 0.99 € 0.76
Spend Budgetting $ 0.99 € 0.76
Expenses – Budget Organiser $ 1.99 € 1.53
Expenditure $ 1.99 € 1.53
Pennies $ 2.99 € 2.30
Cha-Ching $ 2.99 € 2.30
Expense Tracker-Spending Lite $ 2.99 € 2.30
Expense tracking (Koz note) $ 3.99 € 3.07
Cash Trails $ 4.99 € 3.84

* Koers 15-9-2010

Labels

De app’s werken ongeveer op dezelfde wijze. Je voert het bedrag, datum en een `label’ in. Met dit label geef je aan waar jij je geld aan hebt uitgegeven. Dit kan zijn aan: eten & drinken, roken, muziek, etc. Hieronder vind je nog meer voorbeelden van labels. Als je de labels indeelt naar deze soorten uitgaven, heb je direct overzicht waar jij je geld aan uitgeeft.

Labels

Snoep en Snack – Frisdrank - Alcohol – Roken – Kleding Uitgaan - CD’s e.d – Cadeaus - Hobby’s – Cosmetica - Video’s - Brommer/Scooter – Computer – Tijdschriften Contributies - Mobiele telefoon – Schoolartikelen – Drugs - Openbaar vervoer – Gokken – Verzekeringen - Goede doelen - Overige uitgaven

Nog geen IPod of IPhone

Mocht je nu nog aan het sparen zijn voor een IPod, IPhone of vergelijkbaar toestel, ook dan kun je op een eenvoudige wijze je uitgaven bijhouden. Op internet zijn online kasboeken te vinden. Deze zijn vaak erg uitgebreid en werken met het inlezen van afschriften. Het werkt ook prima om op een memoblokje de volgende gegevens bij te houden.

Noteer de volgende gegevens:
- De week waarvoor je de uitgaven bijhoudt
- Per uitgave een regel met:
- de datum
- wat je hebt gekocht
- de prijs
- eventueel een code voor het label waar de uitgave bij hoort.
- Zet linksonder in de hoek het bedrag dat je voor jezelf bedacht had dat je uit zou geven.
- Maak aan het eind van de week een optelling en kijk of je tekort komt of over hebt. Deze optelling kun je ook per label uitvoeren als je dit ook hebt bijgehouden.