InfoCash

Artikel

Waarom je best geen geld leent

Auteur: djenne | geschreven op 25-01-2011

Tegenwoordig zien we overal reclame over allerhande kleine leningen die je zogezegd zonder rente kan afsluiten. Ik bedoel maar, televisietoestel op afbetaling, playstation op afbetaling, auto op afbetaling. Zijn dit echt zaken waarvoor mensen zouden moeten lenen? Of hebben we een spaarprobleem?


Wanneer is geld lenen nuttig?

Geld lenen is nuttig wanneer je beschikt over een vaste job, een partner waarmee je er toch bijna volledig van overtuigd bent dat jullie voor altijd samen zullen blijven.

 Maar er bestaan natuurlijk een hele boel verschillende soorten leningen. Zoals het afsluiten van een zogenaamde credit kaart bij grote winkelketens. Met name in elektro-zaken, grootwarenhuizen enz... Je kan ook een lening afsluiten voor de aankoop van een wagen. Het gaat zelfs zo ver dat je kan een lening afsluiten voor het aankopen van tweedehands wagen. Is dit echt verstandig? Nee, dit is totaal niet verstandig. Maar mensen worden zeer vlug verleid door het aanlokkelijk aanbod dat ze toch iets kunnen bezitten, wat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Die mensen bevinden zich meestal in de middenklasse of in de lagere klasse. Zonder het goed en wel te beseffen verzeilen ze in de armoede. Nu, dit is niet volledig te wijten aan de mensen die deze leningen aanbieden. Tenslotte moeten die mensen ook hun boterham verdienen. Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat mensen zich goed moeten afvragen : "Heb ik dit echt nodig?". Helaas gebeurt dit te weinig, of wordt daar iets te licht mee omgegaan. Waardoor mensen dan financieel in de problemen zien te komen. Daarmee bedoel ik nog niet dat ze zonder werk komen te zitten. Nee, ik bedoel vooral de mensen met een zogenaamd "gat in hun hand". Want dit zijn meestal de mensen met een gemiddeld of laag inkomen, die zichzelf dan in nesten werken door meerdere kredieten af te sluiten tegelijkertijd, zonder er eigenlijk bewust van te zijn dat dit praktisch onmogelijk blijkt te zijn.

Waarom is geld lenen dan nuttig? Tja, als men een huis wilt kopen is dit wel meestal nuttig. Al is het dan ook wel zeer handig dat je al toch ongeveer de helft gespaard hebt. En dan is het niet de bedoeling van een hoger bedrag te lenen. Het is best de bedoeling van zo weinig mogelijk aan maandelijkse afbetalingen te komen en een zo weinig mogelijk aantal jaren. Dit om het bijbehorend rente-bedrag zo laag mogelijk te houden.

Andere artikelen volgen over dit onderwerp.