InfoCash

Artikel

Het ontstaan van geld als betaalmiddel

Auteur: shiva000 | geschreven op 29-01-2011

Wanneer werd voor het eerst geld als betaalmiddel gebruikt om voedsel en allerlei artikelen te kopen? De geschiedenis vertelt ons dat het al vijfduizend jaar geleden is toen de eerste handel werd bedreven met een geldvorm die heette de "sjekel"


Het ontstaan van geld als betaalmiddel

Geld is een van de meest belangrijke basis-elementen in een economie. Zonder het ontstaan van geld als betaalmiddel zouden we gedwongen zijn ruilhandel te doen en dat wil zeggen dat we goederen moeten uitwisselen of iemand een gunst of een dienst aanbieden om voor iets te betalen. Het eerste bewijs van geld als betaalmiddel dateert van vijfduizend jaar terug in Irak. Men gebruikte"de sjekel" maar dit was niet de gebruikelijke geldvorm zoals wij die nu kennen. Een "sjekel" was een bepaald gewicht aan gerst wat gelijk stond  aan zilver of goud. Uiteindelijk werd de sjekel een op zichzelf bestaande munt. Gedurende honderdduizenden jaren was de mens gewend de mens ruilhandel te drijven in goederen. Men wisselde bijvoorbeeld edelstenen en schelpen uit tegen voedel en andere waardevolle artikelen.

De eerste munt als betaalmiddel

De Engelse munteenheid wordt pond genoemd omdat zij oorspronkelijk het equivalent van een pond zilver was. De Oude Romeinen en Grieken gebruikten een zilveren of gouden munt als betaalmiddel, waarbij de Latijnse "dinarius" ontstond in diverse landen, waaronder Jordanië en Algerije. De d van dinar zorgde voor de afkorting voor de Britse penny voor de invoering van het decimaal stelsel in 1971.

Geld als betaalmiddel in bankbiljetten

Zo ontstond het Spaanse woord voor geld (ook in het Portugees) : "dinero"en "dinheiro" Het eerste geld in de vorm in bankbiljetten werd in het China van de zevende eeuw gesignaleerd, hoewel het nog eens duizend jaar duurde voordat het idee van geld als betaalmiddel in bankbiljetten in Europa werd gebracht door de Zweedse Stockholms Banco in 1661. Inmiddels zijn we allemaal gewend geraakt wat geld vertegenwoordigt. Dat kunnen pondmunten, eurocenten of dollarbiljetten zijn. Wat echter nog wel steeds zo is dat elke type verhandelbare eenheid als geld kan worden gebruikt, b.v.  juwelen, tabak of drugs die nog steeds worden gebruikt als "ruilmiddel" in gevangenissen. Waar geen betaalmiddel in bankbiljetten aanwezig is wordt dus nog steeds geruild en gehandeld in goederen. Bezitsuitwisseling kan zelfs in de vorm van huizen, goudstaven of pakjes sigaretten gebeuren. Goederengeld is niet echt een vorm van geld, maar heeft toch een intrinsieke waarde. Hiervan is goud een mooi voorbeeld, aangezien dit bruikbaar is om bijvoorbeeld sieraden te vervaardigen en een belangrijk metaal is voor allerlei industriële toepassingen.