InfoCash

Artikel

Belastingen, hoe?

Auteur: djenne | geschreven op 01-02-2011

Belastingen, het ontstaan ervan is eeuwenoud. Ze zijn een noodzaak voor een vlotte werking van de overheid. Maar de verdeling ervan loopt soms niet echt zoals het best zou moeten...


Nothing is certain but death and taxes

Het ontstaan ervan, of toch een vorm van belastingen kan betwist worden. Volgens mij werd het voor het eerst ingevoerd door de Egyptenaren. Zij voerden een soort betaling in voor mensen die in de vruchtbaarste gebieden woonden langs de Nijl. Wat eigenlijk nogal logisch is want zij hadden natuurlijk de bestgroeiende gewassen en de meeste kansen om gewassen te verbouwen. Dat de gewone werkende mensen ook een bijdrage moesten leveren aan de Farao is dan weer niet echt logisch. Maar we gaan het in dit artikel hebben over de hedendaagse belastingen.

Tegenwoordig wordt voor alles belastingen betaald. Is dat nodig? Ja, dat is nodig. Maar de manier waarop is soms niet zo realistisch. Wat belangrijk zou moeten zijn bij het bepalen van een belasting is of het hier gaat om goederen die de mensen daadwerkelijk nodig hebben, of om luxe-artikelen. En we hebben reeds zo een gelijkaardig systeem. Maar hoe verder de mens evolueert, hoe meer luxe-artikelen uiteindelijk als een soort noodzaak gaan beginnen dienen. Dus het zou eigenlijk best moeten kunnen dat bepaalde producten een beetje minder belast zouden worden.

Anderzijds vind ik persoonlijk dat bepaalde goederen toch iets meer zouden kunnen belast worden. Zoals bijvoorbeeld het verschil tussen een Citroën en een Maserati. Ik denk niet dat het onlogisch zou klinken dat er dan iets meer belastingen kunnen toegewezen worden aan mensen die zich een Maserati wensen aan te schaffen. En dat de benzineprijzen ook eigenlijk best wat voordeliger mogen zijn voor de armeren. Dit kan geregeld worden met een simpel puntensysteem waarbij we dan gewoon rekening houden, niet alleen met de cilinderinhoud van de motor maar ook met het inkomen van de persoon in kwestie. De armeren onder ons kunnen dan een soort korting krijgen op hun tankbeurten die dan gewoon gecompenseerd wordt met het verhoogde belastingspercentage van dure wagens. Alsook de verhoogde bijdrage voor de verzekering van deze duurdere voertuigen.