InfoCash

Artikel

Een WW-uitkering.

Auteur: antrax | geschreven op 10-03-2011

Allemaal komen we wel een keer in aanraking met het UWV, uitvoerder van de sociale werknemersverzekeringen, helpt mensen als ze hun baan verliezen en met nog veel meer uitkeringen. Wanneer je een uitkering aanvraagt en in dit geval, een ww (werkloosheidswet uitkering) dien je aan een aantal regels en plichten te voldoen.


Ontslag.

Vanaf het moment dat je bericht krijgt dat  je ontslagen wordt,  kan je in aanmerking komen voor een ww uitkering. Deze uitkering helpt je voor een drie maand om in deze tijd een andere baan te zoeken. Vanaf moment van inschrijven bij het UWV, wat kan via internet maar ook bij het UVW zelf,  krijg je binnen een week een telefoon, hierin vertellen ze wat er allemaal gaat gebeuren, welke papieren je op moet sturen en nog meer persoonlijke informatie. Nadat deze telefoon is geweest (een telefonische gesprek over je ww uitkering) stuur je eventuele papieren op van je werk, inkomen, bankafschrift en kopie id-kaart. Vanaf dit moment is de wachttijd op een ww uitkering ongeveer nog  30 werkdagen. In deze 30 werkdagen krijg je een papier in huis wat de hoogte van je uitkering zal zijn en mogelijk al een loonafschrift van het UWV.

Solliciteren.

Ten tijde van je WW uitkering ben je verplicht om te solliciteren, het is helemaal niet erg als je 2 of  3 dagen niet aan het solliciteren bent, maar het is zeker wel belangrijk om zo snel mogelijk weer werk te vinden. Solliciteren mag op verschillende manieren.

  • Solliciteren op een bestaande vacature.
  • Een open sollicitatie.
  • Een mondelinge sollicitatie.
  • Inschrijven bij uitzendbureau.
  • Inschrijven via arbeidspool.
  • Op gesprek via uitnodiging werkgever.

Het is belangijk om een bewijs te hebben, van een zojuist gedane sollicitatie. Dit kan diverse bewijsjes zijn, een bevestiging via een email. Een brief die op deurmat valt met een uitnodiging of met een afwijzing. Maar ook kan je inschrijvingsbewijs tonen of aantekeningen die je hebt gemaakt van het bedrijf waar je gesolliciteerd heb. Aangeraden wordt wel om ook een telefoonnummer hier te melden met adresgegevens en de datum dat de sollicitatie heeft voorgedaan.

Van WW-uitkering naar Bijstandsuitkering.

De hoogte van de uitkering is 70% onder het laatst verdiende loon wat je heb gekregen. Dit is per persoon heel verschillend. De ene verdient mogelijk minder dan de ander en zal dus ook een WW uitkering lager uitvallen. Mocht je na een bepaalde tijd geen werk hebben gevonden dan wordt er je aangeraden om een bijstandsuitkering aan te vragen, deze is gemiddeld wat hoger dan een WW uitkering. Hierbij ben je ook verplicht om te solliciteren, krijg je een werkcoach om te kijken wat je opties zijn en mag je ook tijdelijk parttime werk aannemen.  Als je parttime werk aanneemt, vult de bijstandsuitkering aan, aan wat je nog mist met een minimum bijstandsuitkering.