InfoCash

Artikel

Belastingen

Auteur: djenne | geschreven op 11-03-2011

Er wordt veelal beweert dat belastingen niet goed zijn enzoverder enzovoort. Maar belastingen zijn echt wel broodnodig voor het rendabel houden van de staat. Maar hoe kunnen we belastingen invoeren zonder dat de consument er financieel nadeel van ondervindt?


Belastingen

Iedereen die gaat werken betaalt belastingen. Dit is nodig, en dan vooral in België. Ik weet niet hoe het zit in andere landen. Maar in België is dat nodig voor de sociale zekerheid. Sociale zekerheid houdt in dat als iemand ziek wordt, of geen werk meer kan vinden. Hij daarvan dan een soort vervangingsinkomen krijgt. Dus zijn belastingen aanrekenen op werkende mensen verantwoord? Ja, maar ze moeten nu ook niet overdrijven.

Er kunnen belastingen gerekend worden op artikelen die eigenlijk voor de gewone modale burger als een soort luxe wordt gezien. Zoals bijvoorbeeld juwelen. Dure horloges, dure wagens, enorme huizen... Je kan jezelf de vraag stellen, als deze personen die zulke luxe zaken kunnen betalen, de kostprijs ervoor over hebben om die bepaalde dingen te bezitten. Dan kunnen ze er ook een beetje meer voor betalen.

Voorbeeld :

Neem nu een sterrenrestaurant. De kostprijs om te eten is heel veel, vergeleken met een gewoon restaurant kan dat oplopen tot waarschijnlijk wel 3 tot 5x zoveel. Wel, er mag gezegd worden dat het eten dat voorgeschoteld wordt, toch van dezelfde dieren komt of dezelfde planten, als in een ander goedkoper restaurant. Is dat eten dan zoveel beter omdat het restaurant een aantal sterren heeft? Volgens mij niet. Ja de omgeving zal waarschijnlijk wel aangenamer, mooier, chiquer ogen. Maar moet het daarom zoveel meer kosten? Eigenlijk niet. Daarom vind ik dat zulke sterrenrestaurants, doordat ze ook heel veel klanten krijgen. Uiteindelijk een stuk meer belastingen zouden moeten betalen. Want dit zijn uiteindelijk wel de restaurants die het meest opbrengen. Dus is het maar eerlijk en solidair dat ze er dan ook een bijdrage voor leveren. Uiteindelijk is de kok ook maar gewoon een kok, en is de barman gewoon een barman. Het vlees of de vis die voorgeschoteld wordt is niet echt van een hogere waarde. En de bereiding ervan ook niet. Enkel subjectieve meningen van critici en gasten.