InfoCash

Artikel

Financiële crisis : Het ontstaan

Auteur: djenne | geschreven op 11-03-2011

De economie is iets wat nog niet zo heel veel eeuwen bestaat. Het is belangrijk, vooral omdat geld een doorslaggevende rol speelt in het dagelijks leven. Economie wordt soms aangevallen door economen die nieuwe dingen proberen. En zo eens zwaar in de fout gaan.


Economie

Hoe kan een financiële crisis ontstaan? Wanneer bepaalde banken concureren tegen elkaar, zijn ze soms geneigd om gemakkelijker een lening toe te staan. Omdat ze ervan uitgaan dat iedereen betaalt natuurlijk. Soms houden ze er, waarschijnlijk onbewust, geen rekening mee. Dat het soms praktisch onmogelijk is om de vooropgestelde maandelijkse afbetaling stipt af te ronden. Doordat sommige klanten ook nog andere kredieten hebben openstaan waar soms niet naar gevraagd wordt. In de bank denken ze soms alleen aan hun eigen financieel voordeel. En denken dan niet na, wat er gebeurt als men niet meer kan betalen. Als dit met één bepaalde klant gebeurt is dit geen enkel probleem. Er zal niks gebeuren. Stel dat dit gebeurt met duizend klanten die een krediet lopen hebben bij dezelfde bank. Dan betekent dit een daling van de aandelenkoers van deze bepaalde financiële instelling.

Stel nu, dat er 100.000 jobs verloren gaan. Mensen die laaggeschoold zijn, verliezen meestal eerst hun job. Mensen met een laag diploma, zijn meestal ook totaal niet op de hoogte van het financieel systeem. Ze hebben praktisch zeker een krediet lopen. Hetzij voor een huis, hetzij voor een wagen. De meeste hebben er zelfs meerdere. Als al deze mensen, of stel nu, de helft van deze mensen hun krediet niet meer kan afbetalen. Dan kan dit een totale keldering van de beursnotering worden van een heel aantal banken. Wanneer dit gebeurt heerst er een enorme paniek in het bedrijfsleven. Mensen consumeren veel minder. De koopkracht daalt. Nog meer mensen worden werkloos. Er heerst totale chaos. Zoals we gezien hebben in 2008.