InfoCash

Artikel

Het Bureau Krediet Registratie; BKR

Auteur: Dirkje | geschreven op 30-03-2011

In 1965 is het Bureau Krediet Registratie opgericht, beter bekend als het BKR. Hier wordt het Centraal Krediet Informatiesysteem, oftewel het CKI, beheert en bijgehouden. Met als doel om te zorgen voor een verantwoorde financiele dienstverlening in Nederland.


Stichting

Het BKR is een stichting zonder winstoogmerk met een algemeen bestuur. In dit bestuur zijn alle deelnemers vertegenwoordigd. Door BKR worden zij geinformeert over leningen die zijn afgesloten door de consument. Iedereen die als consument een lening afsluit of eenovereenkomst aangaat met een telecombedrijf, wordt geregistreerd in het CKI. Met behulp van deze gegevens kunnen de deelnemers bepalen of ze een krediet willen verstrekken of dat ze het risico te groot vinden. Dit gebeurt door middel van een toetsing.

Bkr toetsing

De deelnemende organisatie kan een BKR toetsing doen om er achter te komen hoe hoog het risico is om aan een bepaalde consument een lening te verstrekken. BKR zet coderingen bij de namen van de consumenten, waaraan afgelezen kan worden hoe hoog het risco is. Bij een betalingsachterstand krijg je een A achter je naam. Deze notering gaat niet weg wanneer de betallingsachterstand is weggewerkt. Wel wordt er dan een H van herstel bij de naam geplaatst. De A-codering wordt pas na 5 jaar verwijderd.

A-Coderingen van BKR

Er worden verschillende A-noteringen gegeven, die niet allemaal even zwaar wegen. Zo is het met een A1 notering vaak nog wel mogelijk om een lening te krijgen. Wanneer je een A2 of A3 achter je naam hebt staan, wordt het een stuk moelijker. Al zijn er altijd wel organisaties te vinden die ook geld lenen aan consumenten met een A-codering. Daar moet dan wel een hogere rente voor betaald worden, die soms flink kan oplopen. Beter is het dus om aan je betalingsverplichtingen te voldoen en er zo voor te zorgen, dat je geen notering bij je naam krijgt. Dit maakt het krijgen van een lening een stuk makkelijker.