InfoCash

Artikel

Wat moet je wel en wat moet je niet verzekeren?

Auteur: Webmaster | geschreven op 25-05-2011

In Nederland staan we erom bekend dat we voor zeker gaan en veel verzekeringen af te sluiten. Maar hoeveel zekerheid is redelijk voor de premies die je betaald. En moet je wel alles verzekeren?


Verplichte verzekeringen.

Sommige verzekeringen zijn verplicht gesteld door de regering. De meest bekende is de zorgverzekering. In eerste instantie is deze verplicht om de Nederlandse zorg betaalbaar te houden. Daarnaast is het een bescherming van onze eigen gezondheid.

Helaas is de zorgverzekering de laatste jaren verviervoudigd in kosten. En dit nog even los van het eigen risico. Het wordt dus steeds interressanter om goed rond te kijken naar een goedkope zorgverzekering. Let hierbij goed op wat wel en niet vergoed wordt. Er zijn namelijk veel goedkope zorgverzekeringen die slechts 1 merk per medicijn vergoeden. Wanneer de apotheek je dus een ander merk geven (omdat ze dit toevallig op voorraad hebben en het dezelfde werkzame stof heeft) dan wordt hiervan 0% vergoed en moet je dus alles zelf betalen.

Een ander voorbeeld is de autoverzekering. Los van dat er extreem veel verdiend wordt op autoverzekeringen is dit ook weer een veiligheid voor jezelf en je medeweggebruikers.

Niet verplichte verzekeringen.

Van de niet veplichte verzekeringen moet je voor jezelf nagaan wat de schade is wanneer een "worst case senario" zich voordoet. Wat kost het dan en hoe groot is de kans dat het voorkomt. Is de schade op te vangen wanneer dit gebeurd?

Wanneer je antwoord hebt op deze vragen weet je wanneer je de verzekering af zou moeten sluiten puur op kansberekening. Maar verzekeringen is meer een kwestie van je veilig voelen, weten dat je beschermd bent wanneer er iets gebeurt. Dit is dan ook precies waar verzekeringsmaatschappijen op inspelen.

Besluit voor jezelf watvoor risico je bereid bent te lopen en controleer goed of je verzekering hier aan voldoet. Dus ook de kleine lettertjes. Juist de kleine lettertjes!