InfoCash

Artikel

Geld besparen door een goede administratie

Auteur: Webmaster | geschreven op 25-03-2010

Wanneer de post binnenkomt is het eerste wat opvalt, de rekeningen. Je eerste ingeving om de hele stapel door de papierversnipperaar te gooien is helaas niet de beste. Gelukkig zijn er wel enkele stappen die je kunt ondernemen om je administratie te verbeteren in onder controle te houden.


Stap 1: Behandel alle inkomende rekeningen.

Je eerste ingeving om de rekeningen direct door de papierversnipperaar te sturen is helaas niet de beste. Belangrijk voor een goede administratie is dat je alle post open maakt en leest. Het betalen van de rekeningen kan je direct doen of alles opsparen en 1 keer per week doen. Hierdoor zorg je ervoor dat alle rekeningen op tijd worden betaald en je dus geen kosten hebt voor aanmaningen.

Stap 2: Omgaan met (mogelijke) achterstanden

Wanneer niet alle rekeningen betaald kunnen worden. Neem dan contact op het het desbetreffende bedrijf. Wanneer je zelf de eerste stap zet is het bedrijf meestal soepeler met het geven van uitstel of een betalingsregeling. Zorg er wel voor dat een eventuele betalingsregeling haalbaar is.

Stap 3: Het opruimen van de administratie.

Het opruimen van de administratie is ook van groot belang. De makkelijkste manier is in een ordner met een tapblad per bedrijf, waarbij je de papieren op datum legt. Hierdoor kun je op ieder gewenst moment alles vinden wanneer er vragen zijn. Daarnaast zijn er een hoop bedrijven die hun administratie niet op orde hebben en nog wel eens een onterechte aanmaning sturen. Ook hier geldt weer dat je het beste contact op kan nemen met het desbetreffende bedrijf.

Nog een laatste tip voor een goede administratie.

Maak een tabel (beste is in excell) met alle vaste lasten die betaald moeten worden. Of dit nu per maand, per kwartaal of per jaar is. Houd iedere maand bij wanneer de rekeningen betaald zijn. Op deze manier weet je precies wat er de komende maanden betaald moet worden, en dus ook wat er minimaal binnen moet komen.
Daarnaast is het verstandig om altijd een reserve op te bouwen voor (ondanks de lijst) onverwachte uitgaven.