InfoCash

Artikel

Affiliate marketing, Geld met je site verdienen

Auteur: ninafrerichs | geschreven op 20-07-2011

Het hebben van een website is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Iedereen die een beetje Internet-geek is en wat te melden heeft, kan een website om zijn of haar verhaal heen bouwen. Wil je iets verkopen? Start een website met een webshop. Iets te melden over je woonplaats, buurt, idioot hoge gasrekening of over je net geboren kindje? Maak een website! Hoewel voor velen het bijhouden van een website eerder hobby dan werk is, zijn er genoeg mensen die wel professioneel bezig zijn met een site, de content die er op staat en met mogelijkheden om naast veel bezoekers, ook geld te verdienen met de site. Hard werkend mag natuurlijk best beloont worden, niet waar? Affiliate marketing is een van de manieren om geld te verdienen aan je website. Hoe werkt dat eigenlijk, dat gebeuren genaamd Affiliate marketing?


Affiliate marketing in vogelvlucht

Mocht je de hele term Affiliate Marketing niet kennen, even een korte uitleg. Simpelweg is affiliate marketing het samenbrengen van website-beheerders met eigenaren van webshops/merken. Een affiliate bedrijf is de tussenpersoon die zorgt dat website-beheerders leuke advertenties kunnen plaatsen van de aangesloten webshops en dat die zelfde webshop- eigenaren dus hun advertenties op veel meer dan alleen een (vaak hun eigen) website kunnen laten tonen. Eigenlijk een win-win situatie. Voor website-beheerders de mogelijkheid om relevante advertenties op hun site te plaatsen en voor webshop eigenaren de mogelijkheid om een breder publiek te bereiken.

En kan ik daar dan iets mee verdienen?

Natuurlijk, dat is het hele idee achter affiliate marketing. Stel u even voor, u heeft een website waar u de door u bezochte plekken in Hongarije omschrijft. U meld uw site aan bij Google en merkt na verloop van tijd dat er best een leuk aantal bezoekers uw site bekijken. En vraagt u af of er niet iets te verdienen valt aan al die mensen die langskomen op uw site. En u meld u aan bij een van de nationale of internationale Affiliate Netwerken (mocht u in het Engels schrijven dan is een Internationaal affiliate netwerk aan te raden). Eenmaal aangemeld bij een dergelijk netwerk is het zo, dat u zich aan kan melden bij diverse adverteerders. Als voorbeeld; U zou het leuk vinden een advertentie van een Hongaarse vakantie-aanbieder te plaatsen. U meld zich aan bij een affiliate netwerk dat een dergelijke aanbieder in het 'assortiment' heeft en meld zich vervolgens aan bij deze adverteerder. Let op; een adverteerder screent vaak eerst uw site eer u toestemming krijgt om advertenties te plaatsen. U wordt goedgekeurt en kiest een advertentie en voor u hanteerbare codering (HTML, Javascript etc.).  De advertentie plaatst u op uw website. En mensen klikken daar op, bij een bezoek aan uw site. Wellicht boeken ze zelfs een vakantie. Dat is natuurlijk waar u op hoopt, want hier komt het geld-verdien element om de hoek kijken. Mocht iemand namelijk een vakantie boeken, dan krijgt u een percentage van het bedrag van die boeking. En dat, dat is nu affiliate marketing.

Klinkt leuk, maar werkt dat ook echt?

Affiliate marketing kan heel succesvol zijn, maar garanties zijn er nooit. De ene stie trekt nu eenmaal veel bezoekers terwijl een andere site misschien amper bekeken wordt. Zo is het handig om, als u met affiliate marketing aan de slag gaat, de volgende dingen in de gaten houd;

* Kies relevante advertenties, die dus interessant zijn voor uw doelgroep

* Kijk goed naar de maat van de advertentie. Een gigantische, pagina- dekkende advertentie is vaak vooral vervelend voor bezoekers, net als fors knipperende advertenties of pop-ups.

* Bekijk welke adverteerder een hoog percentage als vergoeding heeft, daar kan namelijk veel verschil in zitten.

* Vervang regelmatig uw advertentie-banners. Frisheid = nieuwe mogelijkheden

Tot slot

Affiliate marketing is een leuke sport, zeker als u commercieel ingesteld bent en ook een website onder u hoede heeft. Verwacht geen directe, grote resultaten, ontdek vooral wat de mogelijkheden zijn en welke affiliate bedrijven interessant zijn en betrouwbaar. Kijk ook eens op Google, daar valt veel extra informatie te vinden als het gaat om affiliate marketing en last but not least, beleef vooral veel lol aan uw website.