InfoCash

Artikel

Lenen voor een huis

Auteur: rpoelke | geschreven op 27-03-2010

Iedereen droomt er wel eens van een eigen huisje te bezitten, maar het valt momenteel niet mee om dit te verwezenlijken. Waar moet je overal rekening mee houden? Welke extra kosten komen erbij? Wat is mijn maximum bedrag dat ik kan lenen, wil ik niet in de problemen geraken?


Aankoop van een bestaande woning

Wanneer je een bestaand huis koopt moet je rekening houden met bijkomende kosten. Eerst en vooral is er de vraagprijs voor de woning. Dit is de prijs die de eigenaar of het imobliEn kantoor ervoor vraagt. De woning moet in een akte beschreven worden en dit gebeurt door een notaris die hiervoor een ereloon vraagt. Ook de akte voor de lening die je aangegaat wordt beschreven bij de notaris. Voorzie je verbouwingskosten als er dingen moeten aangepast of vernieuwd worden. Handig is het om een levensverzekering te nemen voor onvoorziene omtandigheden,maar daar moet ook een premie voor betaald worden. Neem direct een brandverzekering, het zou niet de eerste keer zijn dat een pas gebouwde of gekochte woning uit brand. Al deze kosten moeten in de lening worden berekent, indien je niet over de nodige reserves beschikt. Om nog comfortabel te leven moet je er echter voor zorgen dat dit bedrag niet het volledige loon van beide partners bedragen, maar slechts 1/ 3 hiervan.

Het berekenen van de lening

Dit kan je op je bank laten doen, maar er zijn ook een aantal sites op het internet waar je vrijblijvend een simulatie kan doen. Het resultaat kan verschillen van de maatschappij waar je leent, maar meestal krijg je bij je eigen bank de beste voorwaarden.

Een nieuw huisje bouwen

Ook als je bouwt komen er extra kosten bij. Het bouwen zelf kan door een firma, door jezelf of gedeeltelijk door beiden gebeuren. Indien nodig moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden door beide partijen.
De totale kostprijs is deze van alle kosten die erbij komen kijken. Het prijskaartje van de bouwgrond. De kosten voor een plan dat getekend wordt door een architect. De kosten die de bouwonderneming vraagt om de bouw uit te voeren. De notaris gaat bij de aankoop van de bouwgrond, de koopakte en het contract van de lening opstellen waarvoor hij een ereloon aanrekent. De bank rekent ook weer kosten voor het dossier van de lening en om je veilig te stellen neem je best een brandverzekering en een levensverzekering. De totale kostprijs bedraagt hier best ook maximum 1/3 van het totale loon

Extra kosten voor de hypothecaire lening

Dit zijn alle bijkomende kosten die enkel met de lening te maken hebben. Het terugbetalings tarief van de lening. De registratie van het geleende bedrag. De inschrijving van het hypotheek recht. De kosten die de hypotheekbewaarder vraagt om deze in een register in te schrijven en alle kosten van je notaris.