InfoCash

Artikel

Betalingen van modellen in de modellen wereld

Auteur: hollander1957 | geschreven op 22-01-2012

Er zijn vele z.g. modellen bureau's echter de betalingen laten vaak te wensen over, of ze betalen slecht of geheel niet. Daarnaast worden er ook vaak gouden bergen beloofd echter deze belanden vaak in de zakken van de eigenaar(eigenaresse) van het bedrijf.


Wat en hoe word er betaald:

Binnen de modellen wereld zijn er vele bureau's, echter er zit veel verschil in vergoedingen welke door de modellen worden ontvangen en door het bureau word geint t.b.v. de modellen. Als voorbeeld geef ik de prijzen van Matching Models:

Een model verdient daar  15,00 euro of  20,00 euro per uur BRUTO terwijl het bureau voor de modellen int  37.50  per uur als bruto vergoeding. Daarnaast hanteren de meeste bureau's een betaal termijn van 14 dagen, waarbinnen hun factuur door de opdrachtgever moet zijn betaald, echter betalen ze zelf pas op zijn vroegst na 30 dagen als het er geen 60 zijn, dit ondanks dat men contractueel zich verplicht heeft binnen 30 dagen te betalen.

Naast deze extra vergoeding van  22.50 euro of 17,50 euro, welke door het bureau worden ingepikt krijgt het modellenbureau ook nog eens 15% van de totale factuur als office kosten vergoed.

 

Waar dient u echt op te letten bij een bureau als u zich laat inschrijven als model:

Let op de kleine lettertjes in het contract over plichten en rechten van u als model, maak bewust voorbehoud voor bepaalde niet met uw overtuiging overeenkomende evenementen of fotoshoots.

Let op de betalingen, en informeer naar de financiele positie van het bureau, hier heeft u het recht toe.

Mocht het bureau niet betalen binnen de gestelde termijn contractueel kunt u de opdrachtgever aansprakelijk stellen voor het door u niet ontvangen gage.

Bespreek vooraf wie verantwoordelijk is voor de betaling belastingen, als u verantwoordelijk bent hiervoor heeft u recht op 25% op uw gage voor betaling belastingen dit bedrag word namelijk ook door het bureau geint bij opdrachtgever.

Wat te doen voor inschrijving:

Daarnaast adviseer ik iedereen eerst dubbel te checken of een bureau betrouwbaar is en hoe alle contractuele punten geregeld zijn, teken nooit zonder extern overleg een contract. U kunt namelijk dan vast zitten aan verplichtingen welke u niet gewenst acht.

Ga niet uit van wat u in een intake gesprek word verteld maar controleer het bij andere modellen, wanneer het bureau u geen andere modellen wenst te noemen klopt er iets niet.

Zoek naar modellenbureau's die bekend klinken, ga niet puur uit van internet vermeldingen.

Informeer bij opdrachtgevers  over hun ervaringen.

Google zelf naar de bedrijven zodat u vergelijkingsmateriaal hebt om een juiste keuze te maken.

 

Hollander1957