InfoCash

Artikel

In de schuldsanering.

Auteur: antrax | geschreven op 03-02-2013

In de schuldsanering zitten vind niemand een pretje, het grootste nadeel is nog, dat je een vast budget heb in de week, waar je alles van moet doen. Maar een opluchting kan vaak zijn, dat je even niet om je financiële lasten hoeft te denken, want dit wordt voor je gedaan door een bewindvoerder of een gespecialiseerde persoon.


Eerste stap

Om voor een schuldsanering in aanmerking te komen, moet je een lange pad gaan.  Tevens moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, om zomaar in een schuldsanering te komen.  Tevens moet er ten alle tijden eerst getracht te worden om een vrijwillige schuldsanering in te komen, voor dat men in een wettelijke schuldsanering mag komen.

Vrijwillige schuldsanering.

Dit houd simpel in, dat je met schuldeisers om de tafel moet, om een acceptabele oplossing te vinden om schulden af te lossen. Deze schuldeisers, dienen allemaal akkoord te moeten gaan wil je een vrijwillige schuldsanering in gaan.  Een vrijwillige schuldsanering is bijvoorbeeld GKB ( Gemeentelijke Krediet Bank ), de sociale dienst of een gespecialiseerde bedrijf.  Dit betekend ook dat de regels die je maakt met je schuldeisers een vrijwillige betalingsregeling is. Waarbij er vanaf de kant van de schuldmaker alle afspraken nagekomen moet worden.

Wettelijke schuldsanering.

Dit betekend vaak dat er geen overeenkomst kan worden gesloten met de schuldeisers. De schuldenaar, dient een wettelijke schuldsanering in te gaan.  Bij dit verzoek moet je aan een aantal voorwaardes voldoen.

  • -          Gemeente moet een schuldsaneringverklaring afgeven.
  • -          Je moet een inkomen hebben. (betaald werk of uitkering)
  • -          Je mag geen nieuwe schulden maken.
  • -          Indien mogelijk persoonlijke eigendommen verkopen. ( woning of auto, e.d)
  • -          Een informatie verplichting verantwoorden tegen over de bewindvoerder.
  • -          Zelf geen regelingen treffen met schuldeisers.
  • -          Kosten van het dagelijkse leven moeten zo laag mogelijk gehouden worden.

Een wettelijke schuldsanering mag 3 jaar duren. Een rechter bepaald dat de schuldeisers  akkoord moeten gaan met de sanering en de afgesproken schuldaflossingen.  Er wordt gekeken naar je inkomen en vaste lasten, het overgebleven bedrag dient gebruikt te worden voor je bewindvoerder en voor je schulden om af te lossen. Een rechter kan je sanering ook langer laten lopen indien je niet voldoet aan de regels tijdens de sanering en je jezelf dieper in de schulden werkt, dan je voor de schuldsanering had.