InfoCash

Artikel

Thuiswerk; goede bijverdienste of uitbuiting

Auteur: Dirkje | geschreven op 10-04-2013

Het lijkt een makkelijke manier om geld te verdienen. Thuis werken op je eigen tempo en zelf je tijd indelen. Gouden bergen worden belooft, maar komen die overeen met de realiteit?


Schaars

Veel mensen zijn er naar opzoek en via internet wordt het veelvuldig aangeboden. Werk wat je thuis kunt doen, om zo een extra centje bij te verdienen. Het kan gaan om simpele handelingen, of gegevens invoeren in de computer. Maar om 'ertussen' te komen valt niet mee. Vaak moet er inschrijf geld worden betaald, waarna er niets mee van het bedrijf vernomen wordt en echte vacatures uitblijven. Zo hebben al veel mensen geld weggegooid, zonder er iets aan over te houden. Het advies is dan ook om nooit geld te betalen in ruil voor vacatures.

Uitbuiting

Wanneer het je uiteindelijk wel lukt om een opdracht te krijgen, is het goed om een berekening te maken of je er nu echt veel aan overhoudt. Zo zijn er voorbeelden, waarbij na omrekening het uurloon amper 2 euro blijkt te zijn. Uit eigen ervaring heb ik zelf een voorbeeld, waarbij ik er na aftrek van mijn reiskosten zelfs geld op toe moest leggen. Uiteraard ben ik er toen meteen mee gestopt. Maar de 20 euro zogenaamde borg, die ik pas bij een totale verdienste van 500 euro terug zou krijgen, was ik kwijt. Pure uitbuiting en misbruik maken van een vaak kwetsbare groep mensen die weinig keus hebben.

Regels

Kan dit dan allemaal zomaar hier in Nederland? Je zou toch denken, dat iedereen minstens het minimum uurloon betaald zou krijgen. Om daar onderuit te komen wordt er een stuksprijs betaald. Je krijgt bijvoorbeeld 6 cent voor ieder formulier wat je hebt ingevoerd op de computer. Maar daarbij komen ook nog de reiskosten, tijd om de opdracht te halen en te brengen, evt. uit de envellop halen. En van reiskosten, vakantiegeld of andere voordelen is geen sprake. Pure uitbuiting, wat hoognodig aangepakt moet worden.