InfoCash

Artikel

Geld besparen

Auteur: Anzjuhla | geschreven op 24-09-2013

De huidige crisis raakt vele mensen hier in Nederland en in veel andere landen. Voor sommige gezinnen of alleenstaanden is het tegenwoordig dan ook redelijk tot erg moeilijk om het hoofd boven water te houden. Daarom wijd ik een artikel aan enkele tips voor geld besparen, waaronder gerechten die niet veel kosten, tips om zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk te benutten, extra's bijverdienen et cetera.


Goedkoop boodschappen doen

Ten eerste loont het de moeite om folders van supermarkten te ontvangen op de deurmat. Veel supermarkten hebben aanbiedingen die toch al veel geld kunnen besparen. Denk hierbij aan verse groenten, blikken soep, blikken groente, pakken drinken of 2-voor-de-prijs-van-1 artikelen. Groenten zoals bloemkool kunnen gekookt worden, waarna ze gemakkelijk een maand houdbaar zijn in de diepvries en blikken soep zijn zelfs een jaar lang houdbaar in een donkere ruimte. Ook hebben supermarkten geregeld aanbiedingen voor vlees. Maar zelf ga ik voor vlees naar een noodslachting omdat dit veel geld kan besparen t.o.v. vlees van de supermarkt. Ook heb je dan grotere porties, die je vervolgens weer in kleinere porties kunt verdelen en kunt bewaren in de vriezer.

Goedkoop koken voor 1 persoon

Als je alleenstaand bent en je wilt geld besparen op gezonde en snelle maaltijden, raad ik aan om blikken groente in te slaan. Een goedkoop blik van circa 500 gram kost bij veel supermarkten niet meer dan € 1,-. Natuurlijk is 500 gram voor slechts één persoon veel te veel voor 1 avond, maar kook je alles, gezamenlijk met aardappels, dan kun je het overige gemakkelijk invriezen. Het handige hiervan is dat je dan al 2 tot 3 porties klaar hebt in de vriezer en slechts een portie uit de vriezer hoeft te halen en hoeft op te warmen in de magnetron bij de volgende keer als je trek hebt in deze groente. Hetzelfde geldt voor pasta's. Pasta (macaroni, tagliatelle, spaghetti, penne) is zeer lang houdbaar en voor één persoon heb je slechts een derde er van nodig. Maak een lading gehaktballetjes van 300 gram gekruid gehakt, bak ze in boter of olie, laat afkoelen en vries ze in. Een goedkoop potje pastasaus kost circa € 1,50 en deze kun je zelf helemaal naar smaak maken door bijvoorbeeld spekjes of verse groente eraan toe te voegen. Van deze saus heb je ook slechts een derde nodig. Dankzij de vriezer kun je dus voor € 4,- wel 3 keer pasta eten.

Goedkoop koken voor een gezin

Ervan uitgaand dat een gemiddeld gezin bestaat uit 4 personen, hier dan wat handige tips voor geld besparen op voedsel. Bovenstaande tips voor geld besparen voor een alleenstaand persoon kunnen uiteraard ook voor gezinnen. Maar omdat ik nu voor de handigheid reken op 2 volwassenen en 2 kinderen van 10 jaar, is de eetlust toch iets groter. Kinderen kunnen wat betreft groente nogal eens 'picky' zijn en niet alles lusten. Een handig alternatief is dan een ovenschotel maken. Dit kan bijvoorbeeld met bloemkool, zuurkool, sperziebonen of doperwtjes met worteltjes. Het enige dat je hier eigenlijk voor nodig hebt is: aardappelpuree uit zakjes (een euro voor 3 tot 4 porties) een blik groente of een halve bloemkool (overige bloemkool kun je koken en invriezen), 500 gram gehakt. Kook de groente beetgaar, maak de aardappelpuree zoals staat beschreven op de verpakking en kruid naar smaak (ik gebruik altijd de puree waar alleen water aan toegevoegd moet worden) , bak het gehakt rul. Vet een ovenschaal in en beleg de bodem met de puree. Doe hierover het gehakt met als volgt de groente. Eindig met nog een laagje puree. Laat het circa 10 minuutjes in de oven staan op 170 graden en klaar is je ovenschaal. Kinderen zijn dol op friet. Deze kun je heel gemakkelijk zelf maken door aardappels te schillen en in reepjes te snijden. Even frituren en klaar zijn je frietjes.

Geld verdienen

Om geld te besparen kun je uiteraard ook wat geld bijverdienen. Zit je momenteel thuis vanwege klachten of omdat je bedrijf failliet is gegaan? Dan is het altijd nog mogelijk om kleine bedragen bij te verdienen. Dit kan op verscheidene manieren. Zo kun je meedoen aan speciale spaarprogramma's op het internet. Van deze programma's krijg je geregeld e-mails in je inbox waar je op kunt klikken en enkele centen kunt verdienen. Meld je je aan bij alle spaarprogramma's die het internet kent, dan verdien je al meteen meer dan € 100,-. Let hierbij wel goed op dat elke programma een bepaald bedrag hanteert wanneer ze voor het eerst uit kunnen betalen. Met deze programma's is het ook mogelijk om geld te besparen op verscheidene artikelen. Ook kun je ijzer inleveren bij ijzerboeren waar je een leuk bedragje mee kunt verdienen. En je kunt natuurlijk ook het internet afzoeken naar passend thuiswerk.