InfoCash

Artikel

Geld lenen

Auteur: Onbekend | geschreven op 20-04-2010

Om een grote aanschaf of aankoop te kunnen bekostigen, wordt er vaak geleend. Het gaat dan vaak om grote bedragen, die je snel ter beschikking wil of moet hebben. Zo komt je droom binnen handbereik. Er zitten echter ook nadelen aan, waar je meestal pas veel later achter komt.


Grote aankoop


Wil je op vakantie gaan of een nieuwe auto aanschaffen? Wil je een huis kopen? Of heb je al een huis en wil je het gaan verbouwen? Om je dromen waar te maken, heb je vaak forse bedragen nodig. Bedragen die je niet in één keer voorhanden hebt, of niet zomaar bij elkaar gespaard krijgt.
Degenen die dan maar van de aanschaf afzien, zijn in de minderheid.
Al gauw wordt er dan aan lenen gedacht.

Waar kun je geld lenen?


Je kunt naar de bank gaan om een lening aan te vragen. Bij de bank moet je kunnen aantonen, dat je met je maandelijkse inkomen en vaste lasten in staat bent, om het geleende bedrag plus rente, binnen een bepaalde termijn af te betalen. De bank kan dan ook een onderpand vragen, als garantie. Mocht je de lening toch niet kunnen afbetalen, neemt de bank het onderpand in beslag.
Ook kun je ingaan op aanbieders van leningen in de krant, tijdschrijften, of op het internet.
Maar zijn deze wel betrouwbaar? Ze bieden vaak gemakkelijk zeer hoge bedragen aan, die je snel tot je beschikking kan krijgen en dat zonder al te hoge voorwaarden te stellen. Dit is zeer aantrekkelijk voor degenen, die snel geld nodig hebben. Echter wordt er vaak niet serieus gekeken, of je dat wel kan terugbetalen. De rentevoeten liggen bij deze aanbieders vaak ook véél hoger, dan wanneer je bij de bank gaat voor een lening. Let hier dus mee op!

Wat als je niet kan afbetalen?

Mensen die al een lening hebben lopen, zijn sneller geneigd om nóg een lening te nemen. Door die leningen en de bijkomende rentes, kan het zijn dat je te hoog gegrepen hebt. Dat je dit met je salaris niet meer kan bolwerken en de afbetaling niet meer kan volbrengen. Zodra je al een maand achter komt te liggen, wordt het iedere volgende maand moeilijker, om de achterstand in te halen. Als je hier niet op tijd bij bent en ingrijpt, dan zit je voordat je het weet, met een torenhoge schuld. Ga dan niet nóg ergens een lening aan, om het ontstane gat te vullen. Je komt hierdoor altijd in een vicieuze cirkel terecht, waar je zonder hulp niet meer uit raakt. Vaak rest er dan nog maar één oplossing: Schuldbemiddeling. De schuldbemiddelaar krijgt het beheer over jouw inkomsten en gaat samen met jou een afbetalingsplan opstellen en hij zal je schuldeisers, die vaak geen pardon kennen, proberen over te halen hieraan mee te werken, zodat je toch uiteindelijk uit je schulden kan komen. Als een gezin hebt, kun je je voorstellen dat dit voor alle gezinsleden voor heel veel leed kan zorgen. Dit alleen al is reden genoeg om eerst goed na te denken, voordat je een lening aangaat!

Lenen bij familie of vrienden


Misschien vind je wel iemand in je familie of vriendenkring bereid, om je zo’n groot geldbedrag te lenen. Deze mensen zijn schaars en dat is heel begrijpelijk. Ze moeten er op kunnen vertrouwen dat ze hun geld terug krijgen en daar moet jij voor zorgen! Stel samen met je lener een afbetalingsplan op en zorg dat jij je daaraan houdt! Hou er rekening mee dat je familieband of je vriendschap stuk kan gaan, als jij je niet aan de afspraak van betaling houdt.
Iemand die zo’n bedrag op deze manier aan je leent is goud waard, dus hou hem of haar in ere!

Je verstand gebruiken


Als je goed omgaat met je inkomsten en uitgaven en die zelf kan beheersen, kan een lening natuurlijk een góede, tijdelijke oplossing zijn. Je hoeft dan ook helemaal niet in de schulden terecht te komen. Kijk en vergelijk daarom ook eerst voor je zomaar een lening aangaat. Er zijn verschillende soorten leningen. Zorg dat je een lening kiest, die bij jouw budget past en kijk ook na of de rente niet te hoog is. Je kunt je hier door een betrouwbaar en deskundig persoon bij laten helpen.

Nog een tip: Als het niet écht hoeft, leen dan NIET, om onnodige risico’s en schulden te vermijden!