InfoCash

Artikel

De financiele opvoeding

Auteur: Dirkje | geschreven op 28-07-2010

Als ouder probeer je je kinderen zo veel mogelijk voor te bereiden op een zelfstandig, gelukkig leven. Leren omgaan met geld hoort daar zeker bij. Het geven van zakgeld kan hierbij een belangrijke rol spelen. Maar wanneer begin je daar nu mee? Hoeveel is redelijk en waar mag het aan besteed worden?


Financiele opvoeding

Bij de opvoeding worden kinderen gevormd naar de normen en waarden van de ouders en (meestal) de samenleving waarin ze leven. Bij de financiele opvoeding is dat niet anders. Belangrijk is dus dat je je als ouders bewust bent van je eigen normen en waarden m.b.t. geld. Wat vind je belangrijk? Wat is je mening over lenen, sparen, geld verdienen? Wat wil je overbrengen aan je kind?

Goed voorbeeld

Naast de mening van de opvoeder over geldzaken, is het natuurlijk ook van belang wat deze er in de praktijk van terecht brengt. Je kunt een kind natuurlijk wel vertellen dat het belangrijk is om te sparen, maar wanneer je zelf constant geld over de balk gooit, komt dit niet geloofwaardig over. Het geven van het goede voorbeeld is ook hier vele malen effectiever, zo niet noodzakelijk, dan het vertellen van een mooi verhaal.

Jong geleerd ...

Het geven van zakgeld is een goede manier voor uw kind om al van jongs af om te leren gaan met geld. Vanaf 6 jaar is een kind oud genoeg om verschillende munten te herkennen. Dan kan begonnen worden met het geven van zakgeld. De hoogte van het bedrag hangt af van uw eigen financien en van wat het kind ervan moet betalen. Wil je een idee krijgen van het gemiddelde bedrag per leeftijd, kun je kijken naar de richtlijnen van de NIBUD. Voor een 6-jarige geven zij een richtbedrag aan van 1 euro per week.

De waarde van geld

Wanneer het kind ouder wordt, kan overwogen worden om kleedgeld te geven. Hiermee leert het om te gaan met grotere bedragen en om keuzes te maken. Duidelijk wordt dan dat bijv. een merk t-shirt veel duurder is dan een non-merk. Ook leert het om om te gaan met een vast budget.
Om te leren dat geld verdiend moet worden, kan het goed zijn om uw zoon of dochter te stimuleren om een bij baantje te nemen. De beschikbaarheid over geld wordt dan minder vanzelfsprekend.