InfoCash

Artikel

Uit de schulden

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 20-04-2010

Schulden ontstaan niet zomaar. Een schuld begint met een lening. Nu heeft ieder huishouden wel ergens een lening lopen. Rood staan is al een vorm van een lening, maar een hypotheek is dat ook. Alles wat niet contant wordt afgerekend, kun je zien als een krediet. Een lening is een schuld, maar een lening hoeft niet direct iemand in de problemen te brengen. Een probleem ontstaat pas, als je niet (tijdig) je lening terug kunt betalen. In dat geval gaan de schulden problematisch worden.


Geen reserves

Een schuld begint vaak met de verleiding om geld uit te geven voor zaken waar je eigenlijk niet genoeg geld voor hebt. Ander oorzaken kunnen liggen in externe omstandigheden. Je hebt bijvoorbeeld te maken met een scheiding, of je bent je baan kwijtgeraakt. Opeens is er minder inkomen, maar de lasten veranderen nauwelijks. In eerste instantie zul je van alles verzinnen om toch aan je terugbetalingverplichting te voldoen. In het begin kun je dat doen door middel van bezuinigingen. Op den duur kun je niet veel meer bezuinigen en het terugbetalen van geleend geld wordt in veel huishoudens gefinancieerd door het lenen van nog meer geld.

Neerwaartse spiraal

Wanneer je er meer geld bij leent om je schulden terug te kunnen betalen, kom je terecht in een neerwaartse spiraal. Je lasten worden hoger, terwijl je reserves allang al opgesoupeerd zijn. De schuld is je uiteindelijk boven het hoofd gegroeid. Op een dag kun je de rekeningen niet meer betalen en komt na de incassovorderingen de deurwaarder bij je thuis om beslag te leggen op je inkomsten en spullen. Je hebt het dieptepunt bereikt.

Vraag op tijd om hulp

Laat het niet zover komen dat je betalingsverplichtingen na moet komen met geleend geld. Je kunt logischerwijze gaten niet vullen met grotere gaten. Stel een solide plan op om je schulden aan te pakken. De oplossingen moeten je niet verder in de schulden werken, maar juist de schulden verlichten. Neem een bijbaantje of vraag het hele gezin mee te werken aan oplossingen. Heb je geen idee hoe je de schuldenlast kunt verminderen? Klop dan op tijd aan bij de professionele hulpverlening. Je kunt een beroep doen op schuldsanering. Hiervoor maak je een afspraak bij de gemeente van je woonplaats. Je kunt ook terecht bij particuliere professionele schuldhulpverleners. Zij kunnen bemiddelen in de (hoogte) van de aflossingen van je schulden en waardevolle financiële tips geven voor de toekomst.