InfoCash

Artikel

Beteugel je koopdrift

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 20-04-2010

In deze tijd kunnen we kopen wat ons hartje begeert. Hebben we even de financiële middelen niet? Het geeft niet, er is altijd nog de creditcard! Betalen doen we wel in betere tijden. Dit koopje laten we onze neus mooi niet voorbij gaan! De verleiding om dingen te kopen, kan echter op den duur voor grote financiële problemen zorgen. Ben je koopziek? Je kunt er zelf wat aan doen met behulp van de volgende tips.


Waar komt de hebzucht vandaan?

Analyseer eens waar je het geld aan hebt uitgegeven. Zijn het zaken die je in feite niet nodig had? Misschien heb je last van koopdrang, koopziekte of koopwoede. Er zit een psychologische verklaring achter koopdrang. Mensen kopen zonder na te denken om een leegte te vullen. Die leegte kan komen uit eenzaamheid, depressie, een leeg bestaan of onvrede over zichzelf of omstandigheden. Gek genoeg kan de leegte ook bestaan uit een lege bankrekening. Hoe dan ook, koopdrang is een psychologisch probleem en is bedreigend voor je financiële situatie.

Orde en regels

Wat je nodig hebt om je koopdrang de kop in te drukken, bestaat uit twee begrippen: orde en regels. Geef jezelf een bepaalde financiële ruimte om geld uit te geven in de vorm van een huishoudportemonnee. Deze vul je wekelijks met een vast bedrag. Dit bedrag mag je besteden aan jezelf, maar ook aan je voeding en kleding en dergelijke. Pin elke week een vast bedrag en op is op. Je zult een aantal dingen leren. Als je kiest voor die glitterpanty, houd je minder geld over voor het avondeten. Als je in de verleiding komt tussentijds meer geld te pinnen kun je automatisch wekelijks geld naar een extra rekening laten overmaken voor de rest van het jaar. De pinpas van deze rekening houd je. De pas waar je maandelijkse stortingen op worden gedaan, geef je in bewaring aan een betrouwbaar persoon (ouder, partner, zus).

Weg met de creditcard

Kom je vaak in de verleiding om je creditcard te gebruiken? Zorg dat je geen creditcard meer kunt gebruiken. Zeg de kaart op en knip de kaart in tweeën. Spaar voor de dingen die je graag hebben wilt. Neem nooit veel geld of pinpassen mee. Als je iets moois ziet en je moet eerst naar huis om extra geld op te halen, houd je tijd over om er nog eens extra over na te denken of je het artikel echt wel hebben wilt. Vaak is een extra rit terug naar de winkel al een reden om er toch van de aankoop af te zien.