InfoCash

Artikel

Bespaartips voor het gezin

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 10-05-2010

Een gezin maakt veel kosten. Voor de kinderen worden veel uitgaven gedaan voor school, studie, kleding, hobby’s en sport. Vakanties en verjaardagen zijn vaak hoge kostenposten. Gelukkig kun je de kosten beperken door gebruik te maken van de volgende bespaartips.


Overzicht

Voordat je begint met bezuinigen is het raadzaam een duidelijk beeld te krijgen over je financiële situatie. Maak een overzicht van je inkomsten en leg daarnaast een lijst met je vaste en variabele uitgaven. Vaste lasten zijn zaken als de huur of hypotheek, telefoonkosten, gas en elektriciteit en dergelijke. Ook abonnementskosten en sportcontributies behoren tot de vaste lasten. Variabele kosten zijn kosten voor uitjes, vakanties, kleding en schoenen. Het zijn de zaken die je wel regelmatig aanschaft, maar die niet iedere maand hetzelfde kosten. Als je een overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, kun je in één oogopslag zien waar het meeste geld aan gespendeerd wordt.

Bezuinigen

Nu je weet waar het meeste geld naartoe gaat, kun je beslissen of je de hoeveelheid kosten wilt handhaven of juist wilt minderen. Geef je gemiddeld 100 euro uit aan kleding? Je kunt het bedrag terugbrengen naar 75 euro. Dan bespaar je jaarlijks al 300 euro. Zo kun je verschillende posten bekijken en daar een (beter) passend bedrag bij ambiëren. Als je bepaald hebt hoe hoog het bedrag mag zijn, is het zaak de kosten in de gaten te houden. Je kunt op je computer een programma maken, waarop je bijhoudt hoeveel geld jij wekelijks hebt uitgegeven. Houd het limiet in de gaten en zorg dat je trouw blijft aan het vastgestelde budget. Op deze manier zul je snel de vruchten kunnen plukken van je besparingen. En het kost je slechts (wekelijks) een beetje tijd.

Alternatieven

Er zijn veel alternatieven te vinden waarmee je veel kosten kunt beperken. Neem (lekker belegd!) brood mee in plaats van in de kantine te lunchen. Geef je kinderen ook smakelijke lunches mee, waarmee voorkomen wordt dat het geld uitgegeven wordt aan snacks of snoep tussen de middag. Koop tweedehands spullen en knap deze naar eigen smaak op. Je kunt ook tweedehands (merk)kleding kopen in plaats van dure nieuwe spullen. Verkoop de kleding die de kinderen niet meer passen via de daartoe bestemde websites. Het plaatsen van de advertenties is gratis. Een vakantie kan goedkoper door bijvoorbeeld je woning te ruilen met een ander. Als je naar een pretpark wilt met de kinderen kun je veel geld besparen door acties en kortingen in de gaten te houden. Wees creatief. Doe dit jaar een fiets- en kampeervakantie met het gezin. Dat is een sportief en avontuurlijk alternatief voor een dure vliegvakantie. Zo zijn er veel verschillende opties om op verschillende manieren goedkoper te genieten van het leven.