InfoCash

Artikel

Besparen op de boodschappen

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 11-05-2010

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting geeft een gezin met twee kinderen per week tussen de 100 en 125 euro uit aan huishoudgeld. Met huishoudgeld worden niet alleen boodschappen voor het eten bedoeld, maar ook andere dagelijkse uitgaven, zoals een bloemetje en een kopje koffie in de stad. Het geld kan je portemonnee uitvliegen als je ongemerkt je geld uitgeeft. Besparen begint met budgetteren en ook dat is mogelijk waar het huishoudelijke uitgaven betreft.


Vast bedrag

Hoeveel geld geef je gemiddeld per week uit aan dagelijkse inkopen? Je kunt een maand een huishoudboekje bijhouden om hier achter te komen. Als je gemiddeld 110 euro uitgeeft per week, kun je met jezelf afspreken dat je niet boven dit gemiddelde uitkomt, maar je eerste besparing bereik je al door het gemiddelde 10 tot 20 procent naar beneden te stellen. Het bedrag pin je op een vaste dag per week. Het geld wat in je portemonnee zit, mag je besteden. Maar let op: op = op!

A-merken

Huismerken zijn goedkoper dan bekende merken. Ze staan vaak wat lager in de schappen. Je hoeft niet meteen van je favoriete merk pindakaas af te zien, maar maakt het je nu echt uit met welk merk je de afwas doet?

Gunstige winkeltijden

Aan het einde van de dag worden veel versartikelen afgeprijsd, zoals bijvoorbeeld vlees. Het vlees heeft de hele dag voor 16.00 uur maar liefst 35 procent duurder in de schappen gelegen. Je kunt het die dag gewoon consumeren. Neem meteen de aanbieding van de dag wat groente betreft en je hebt al een voordelige maaltijd bij elkaar. Gunstig is het ook op het einde van de dag langs de markt te gaan voor goedkope groente en fruit, vis en bloemen. Neem fruit en groente van het seizoen. Dat is er in overvloed, er zijn geen hoge transportkosten voor gemaakt en ze zijn daarom stukken goedkoper.

Boodschappenlijst

Maak een boodschappenlijst en houd je aan die lijst. Een aanbieding levert pas een besparing op als je het product ook daadwerkelijk nodig hebt. Neem geen kinderen mee om de verleiding tot het kopen van extra zaken te weerstaan. Ga nooit met een lege maag winkelen!

Budget koken

Verzamel recepten om ideeën op te doen voor het snelle, goedkope koken. Je vindt ze overal: op het internet, in de huis-aan-huis bladen, de meeneem tijdschriften van diverse supermarkten. Bewaar ze gerangschikt op seizoen. Na verloop van tijd heb je prima (én goedkope) suggesties voor wat je nu weer zult gaan koken. Dat scheelt niet alleen geld, maar ook veel kostbare tijd!