InfoCash

Artikel

Ik wil geld besparen.

Auteur: antrax | geschreven op 05-06-2010

Geld besparen, iets want we allemaal wel willen maar soms weten we niet waar we moeten beginnen met geld besparen. We willen sparen voor onze toekomst of voor een nieuwe auto, we hebben allemaal dromen. Maar hoe kan je nu het beste besparen?


Sparen makkelijk?

In onze gedachten kunnen we alles aanschaffen maar de realiteit laat het helaas wel anders zien. Vele gezinnen komen elke maand weer geld te kort, weten niet waar ze op kunnen besparen en zitten met hun handen in het haar wanneer een wasmachine of droger het begeeft. Miljoenen gezinnen leven zo.

Besparen begint hier.
Sommige tips zullen zeker bekent voorkomen, maar logischerwijs een beetje bij beetje alles aanpakken, zit jij straks misschien niet meer met je handen in het haar als je wasmachine kapot gaat. Wat ook heel belangrijk is, maak een lijst van je vaste lasten, je huur, water, gas, licht en dergelijke. Als je dat allemaal op een rij heb staan, bereken je wat je totaal moet betalen aan vaste lasten. Vaste lasten houd in, iets wat elke maand terug komt of elke kwartaal. Denk maar aan water, dit betaal je een keer in de 2 maanden. Denk ook aan de vaste lasten die maar een keer in het jaar zijn, zoal gemeentebelasting. En houd hier elke maand een bedrag voor apart, dit kan je gemakkelijk doen op een spaarrekening.

Rekeningen bijhouden.
De postbode is geweest, de rekeningen stapelen zich op, om toch te voorkomen dat je hele grote uitgaven krijgt in een keer, is het verstandig je post open te maken en mogelijk direct een rekening te betalen. Dit voorkomt aanmaningen met incasso kosten. Want al is het maar een paar euro. Aan het einde van het jaar, zijn het een heleboel euro`s. Schrijf ook op wat je elke maand al betaald heb, zo houd je alles overzichtelijk en kan je precies zien welke rekeningen er nog op jou liggen te wachten.

Kleine besparingen.
Misschien heb je net als mij ook altijd je portemonnee vol met rode centjes, vooral bij bepaalde winkels die geven nog de 1 en 2 cent terug. Deze centen gooi ik altijd uit me portemonnee wanneer ik boodschappen heb gedaan. Zo bespaar ik een klein beetje. Elk jaar gooi ik dat op mijn bankrekening. Al is het nooit veel, toch weten sommige mensen op die manier weer te sparen voor een extra uitje met het gezin. Ook heb je in sommige winkels het goedkope merken, door toch wat meer naar deze prijsjes te kijken kan je al enkele euro`s per week uitsparen. Erg handig voor die schoenen die in de aanbieding waren.

Handig om te weten.
Misschien heb je wel kinderen, leuk om te weten als je naast je vaste lasten en je voeding het red met het geld, kun je de kindertoeslag die je ontvangt leuk voor kleding en dergelijke gebruiken. Ook als je werkt ontvang je in mei vakantiegeld. Dit geld kan eventueel voor de duurdere uitgave gebruikt worden.

Online
Misschien heb je wel een nieuwe bank of tv kast nodig, en heb je het geld er niet voor om een nieuwe aan te schaffen, mijn tip is dan ook voor de minima`s om eens een kijkje te nemen op het internet marktplaatsen. Hier kun je voor een klein geldbedrag al een leuke bank vinden. Of wat denk je van wasmachines. Deze kun je ook voor een relatief lage prijs vast wel bij jou in de buurt vinden.

In de winkel.
Boodschappen moeten weer gedaan worden en de winkels staan klaar om jou geld in handen te nemen. Vele mensen nemen een boodschappenlijst mee, probeer je ook aan die boodschappenlijst te houden. En zorg ervoor dat je contant betaalt, zo krijg je een beter overzicht in wat je uitgeeft en houd je alles een beetje in de hand.

Een huishoudboekje

Misschien heb je er wel geen zin in om iedere keer weer een huishoudboekje ( ook wel genoemd; kasboekje) bij te houden, dus heb ik een simpele tabel ontworpen om toch iedereen een mogelijkheid te geven om simpel en snel hun in- en uitgaven bij te houden. Mijn tip voor iedereen, houd de helft van het overgebleven geld van de maand apart voor extra rekeningen. Denk hierbij aan tandarts rekeningen of andere uitgaven die niet elke maand terug komen. Zoals Gemeentelijke belastingen of als je auto een reparatie nodig heeft. Omdat niet iedereen dezelfde vaste lasten heeft, kun je aan de tabel makkelijk extra uitgaven aan toevoegen of verwijderen.
Ziektekosten€ 95,-
Huur€ 400,-
Water€ 40,-
Elektra€ 80,-
Televisie€ 25,-
Internet€ 15,-
Telefoonkosten € 25,-
Huishouden ( eten,ed)€ 200,-
Als je al dit op een rijtje heb staan en eventuele extra dingen zoals een autoverzekering dan ga je kijken, hoeveel er binnen komt. Dus loon, huurtoeslag en zorgtoeslag en dan reken je uit hoeveel je per maand kun besparen. Stel je deze berekening eens voor.

€ 1200,- euro komt er binnen aan loon, hiervan gaan de bovenstaande lasten af, dit is een totaal van € 880,- Dan houd je € 320,- euro over per maand, maar je moet rekening houden met eventuele schoolgaande kinderen. Of je gemeentebelasting. Reken uit hoeveel je hiervoor per maand kwijt bent en tel dit dan van je totale besparing af. Het bedrag wat je dan over houd kun je apart leggen voor overige uitgaven zoals kapotte auto of een leuke gezinsuitje.