InfoCash

Artikel

Heel Erg Vreemde Belastingen

Auteur: HectorServadac | geschreven op 10-07-2010

Waar kun je niet allemaal belasting over betalen? Als de overheid ergens zijn geld maar vandaan haalt. Dat denk je soms als je kijkt naar de vreemde soorten van belasting die hier en daar worden geheven.
Zouttaks, oorlosgtaks, Nobeltaks en andere vreemde belastingen. Een greep uit heden en verleden.


De top vijf vreemdste soorten belasting


1. Zouttaks
Belastingen op zout? Jazeker. het schiojnt de ondergang van menige Chinese heerser te zijn geweest. Een Franse belasting op zout luidde het begin in van de Franse Revolutie. De Engelse belasting op zout - van oudsher een koninklijk privilege - was voor Ghandi het signaal tot een opstand. het gebeurde in 1930. Zout werd uit de zee gewonnen - en dat was koninklijk privilege - of uit de bodem. Dat laatste werd meestal met rust gelaten, omdat de kwaliteit van dat zout niet erg hoog was.

2. Oorlogsbelasting
Na een oorlog werd aan de overwonnen bevolking natuurlijk extra belastingen opgelegd. Dat heette dan netjes oorlogsbelasting. Het idee was simpel: de overwonnen volkeren moesten achteraf betalen voor de kosten die waren gemaakt om de oorlog tegen hen te voeren.
Een mooi voorbeeld is het zogenaamde Danegeld. Dat was een belasting die wed geheven van de eigen bevolking in Engeland met het doel om de Vikingen om te kopen en zo een inval te voorkomen. Dat lukte ook even. Met de belasting die in 1001 werd ingeveord, konden de Vikingen worden omgekocht. Dertien ton zilver werd gebruikt om ze weg te houden. Maar de belasting werd daarna niet onmiddellijk afgeschaft Maar de koningen van Engeland hadden de smaak te pakken en lieten de belasting bestaan tot 1135.

3. Open Haard-taks
In 1622 moesten de armen eraan geloven. Een belasting op het hebben van een open haard. het gaf vreemde effecten. iedereen probeerde nu zijn open haard en schoorstenen te verbergen voor de inspecteurs van deze belasting. Pas in 1689 verdween de belasting. Daar moest wel eerst een incident voor gebeurd zijn. Bij een bakker met een fraai verstopte open haard brak brand uit die uiteindelijk de twintig huizen van zijn buren ook verwoestte. Er vielen vier doden. Toen vond men het verstandiger om de belasting ook maar af te schaffen.

4. Vreemdelingenbelasting
Een soort van hondenbelasting maar dan voor buitenlanders? Het lijkt erop. Ook toeristen- en forensenbelasting berusten op het idee, dat je niet zomaar iemand te gast kunt hebben zonder te betalen. Je moet juist andere ontmoedigen om naar je gemeente of land te komen. Het is ook niet zo'n heel oud verschijnsel. In 1885 hadden de Canadezen zelfs nog een belasting op Chinezen. Immigranten moesten die erbij betalen, maar alleen als ze uit China kwamen. Chinezenbelasting dus. Pas in 1923 werd die belasting afgeschaft. En dat gebeurde niet omdat men de absurditeit ervan inzag, maar omdat de Chinese regering op dat moment een verbod uitvaardigde om nog naar Canada te gaan. Daar was de discriminerende aard van de belasting wel opgevallen.

5. Nobelprijs-taks
De Nobelprijs is niet alleen heel prestigieus, er zit zelfs een mooi bedrag aan vast. In Amerika vonden ze dat je die prijs niet zomaar voor jezelf kunt houden. Belasting op het winnen van de Nobelprijs dus. Daar hoort wel de kanttekening bij dat iedereen het normaal vond dat je voor andere prijzen, zoals de Pullitzer prijs, wel belasting betaalt, maar voor Nobel hadden ze altijd een uitzondering gemaakt. De Nobelstichting heeft wel bezwaar gemaakt,. Ze bezinnen zich op manieren om de belastingbetaling te compenseren voor de recipiënten van de prijs, en dat kost weer veel geld. Dankzij de Amerikanen dus, die trouwens 50% van alle Nobelprijswinnaars leveren. In belastingen kan dat toch al gauw oplopen tot zo'n slordige 100 miljoen per jaar. Maar ja, dat scheelt niet zoveel op een Amerikaanse begroting die in de biljoenen loopt.
Kersverse Nobelprijswinnaar Obama zal dus belasting moeten betalen over zijn prijs en dat kan aardig oplopen. Je kunt er natuurlijk aan ontkomen door het bedrag weer weg te schenken aan een goed doel. De keus is aan jou.