InfoCash

Artikel

Een financiële crisis en hoe je daar mee omgaat

Auteur: HectorServadac | geschreven op 19-07-2010

Ben je net overrompeld door een onverwachte financiële nood en weet je niet wat je moet doen? Neem een moment om te gaan zitten en zorgvuldig te beoordelen wat er precies aan de hand is. Rustig blijven is het devies.


Wat is de oorzaak van je financiele noodsituatie?


Bepaal eerst wat de oorzaak is van de financiële noodsituatie. Voordat je kunt kijken naar manieren om de situatie op te lossen, moet je de oorzaak begrijpen. Reparatie kosten die je niet kan bijbenen? Hoewel vele verschillende situaties kunnen leiden tot vergelijkbare problemen zal je analyse van de oorzaak waarschijnlijk hard nodig zijn om de wortel van het probleem effectief te kunnen aanpakken. Dat is werken aan een oplossing voor de lange termijn. Er zijn bepaalde rekeningen die betaald moeten worden.

Als je eenmaal de belangrijkste rekeningen weer kunt betalen, kun je makkelijk weer terug naar de andere. Maar je moet ergens beginnen met het snoeien van bepaalde kosten in je budget. Hoewel het misschien niet leuk is te beknibbelen op sommige van de dingen die je gewend bent, is het misschien wel nodig om niet verder uit te glijden in een nog dieper financieel gat.

Besparingen


Denk na over je televisie abonnement. Heb je een premium pakket of FilmNet? Overweeg dan of dat echt wel nodig is. Als je regelmatig buiten de deur eet, overweeg dan te bezuinigen of eet voortaan thuis. Door iets meer uit te geven voor je eigen maaltijden, behoudt je toch het 'luxe' gevoel, maar je bent vele malen voordeliger uit. Als je op vijf verschillende manieren tot 20 euro per maand kunt besparen, heb je elke maand al 100 euro extra om aan andere dingen uit te geven.
Als je problemen hebt met creditcards, medische kosten, of met je hypotheek, dan is het eerste wat je moet doen contact opnemen met je kredietverlener. Geloof het of niet, het is in hun eigen belang om je te helpen met je betalingen, zelfs ials dit een lagere rente of verlenging van de termen betekent. Als je helemaal in het slop raakt, krijgen ze immers helemaal niks. Mensen wachten vaak te lang om contact op te nemen met hun geldschieters, en dan zijn ze niet zo bereid om samen met jou naar een oplossing te zoeken. Als je weet dat het geld begint op te raken en je meldt dat eerlijk, dan krijg je misschien de hulp die je nodig hebt.

Noodfonds


Idealiter wil je wat geld opzij zetten in een noodfonds zodat je daar een beroep op kunt doen bij eventuele onverwachte uitgaven, maar dit is niet altijd mogelijk. Terwijl het lenen van geld snel toegang geeft tot liquide middelen kan het kan ook gepaard gaan met een hoge rente en een nieuwe maandelijkse betaling.

Vrienden en familie


Niemand vindt het leuk om geld te vragen, maar een beetje hulp van een vriend of familielid is wellicht het enige dat je nodig hebt om door de moeilijke periode heen te komen. Natuurlijk kan dit ook nog een druk leggen op je relaties, dus doe het met de nodige voorzichtigheid.
Het is meestal ook een slecht idee om het geld te lenen. Hoewel je doorgaans geen rente zult betalen, is er geen vaste afspraak over de terugbetaling mogelijk. dat betekent dat anderen met argusogen naar jouw uitgaven zullen gaan kijken. Je bent een stukje privacy kwijt. Ze zullen zich afvragen waarom jij dit wel betaalt en hun niet. Laat het dus vooral een schenking zijn, al gaat het maar om kleinere bedragen. Leningen maken meestal de relatie kapot.