InfoCash

Artikel

Diamant, van krater tot beurs (3)

Auteur: hardness | geschreven op 27-07-2010

In dit deel gaan we verder met nog meerdere vindplaatsen en geven we een woordje uitleg bij de ontginning van diamant.


Vindplaatsen - Rusland

Reeds in 1829 werden in de Oeral kleine hoeveelheden diamant ontdekt. Nochtans werd Rusland pas een belangrijke wereldproducent nadat in de jaren 1950 de Siberische diamantmijnen ontdekt werden. Yakutsk, in de republiek Yakuskaya, is een centrum van diamantonginning in Rusland. De diamantmijn "Mir" is dan weer de bekendste.

Vindplaatsen - Australië & Noord-Amerika

In 1976 werd in het westelijk district in Australië, nabij het Argylemeer, de gelijknamige mijn ontdekt. Argyle produceert voornamelijk gele en bruine diamanten en af en toe zeldzame roze diamanten waarvoor de mijn wereldberoemd is. Met een jaarproductie van 40 miljoen karaat is Australië momenteel de grootste producent an slijpbare en industriediamant. De meest recente mijn is de Ekati Diamond Mine gelegen aan het Lac De Gras, in de Northwest Terroties, in Canada die officieel geopend werd op 14 oktober 1998. Zie ook artikel : Diamantmijnen in Noord-Canada.

Ontginning - mijnbouw

In en om een uitgestorven vulkaan gebeurt de ontginning door de mijnbouw. Bij openluchtontginning of dagbouw wordt de kraterpijp uitgegraven. Vroeger werd het diamanthoudende gesteente losgehakt met pikhouwelen en met emmers via kabels en ladders naar boven gebracht. Nu worden de wanden uitgehaald met zware werktuigen. Daarbij wordt soms ook springstof gebruikt. Zoals vroeger wordt ook nu nog met zeven in rivierbeddingen naar diamant gezocht. Aanvankelijk kon dit enkel tijdens het droge seizoen. Later werden dammen gebouwd om de rivierloop af te leiden. Destijds werd op de stranden van zuidwestelijk Afrika door berooide gelukzoekers onder een brandende zon op handen en voeten naar diamant gezocht. Thans worden massa's duinzand met enorme graafmachines en soms met springstof verwijderd. De ontginning op de zeebodem is zwaar en gevaarlijk door de branding. Van op een platform wordt het grint met buizen opgezogen en onmiddellijk aan boord verwerkt.