InfoCash

Artikel

NIBUD; Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

Auteur: Dirkje | geschreven op 28-07-2010

Het NIBUD, nationaal instiuut voor budgetvoorlichting, is een onafhankelijke stichting, die mensen helpt meer inzicht te krijgen in hun inkomsten en uitgaven.


Budgettips

Zo geeft de stichting op haar website bijvoorbeeld een hele lijst met budgettips. Niet alle tips zijn even voor de hand liggend en (in mijn ogen) even nuttig. Zo wordt er aangeraden om kleine kadootjes extra mooi in te pakken, zodat ze een meer luxe uitstraling hebben.
Nuttiger is waarschijnlijk de tip om eens twee weken de uitgaven bij te houden. Overzicht over de uitgaven is een goede stap op weg naar besparingen.

Testjes

Naast tips zijn er ook verschillende testjes te vinden op de website van het NIBUD. Zo kun je testen of je een financiele ramp bent en het risico loopt om geldproblemen te krijgen. Aan de hand van een andere test kun je uitzoeken watvoor geldtype je bent. Heb je altijd tekort en geen overzicht over je uitgaven? Of ben je juist een type die alles goed bijhoudt.
Speciaal voor jongeren van het VMBO is er het spel 'kost 't'. Met dit spel kunnen ze een huis inrichten om zo inzicht te krijgen in de kosten hiervan.

Bufferberekenaar

Naast spelletjes is er ook een advies over sparen te vinden. Hoeveel geld zou je achter de hand moeten houden voor bijv. onvoorziene uitgaven? Dit kun je zelf berekenen met de bufferberekenaar. Ieder huishouden zou een buffer moeten hebben voor zaken als vakantie, vervanging van bijv. de auto, kopen van nieuwe meubels. Dan kom je niet snel voor verrassingen te staan en is de kans kleiner dat je in de problemen komt.

Kenniscentrum

Het NIBUD profileert zichzelf als het kenniscentrum op het gebied van huishoudfinancien. Professionals kunnen er terecht voor onderzoek of advies. Ook worden ze gesteund met verschillende producten zoals bijv. lespaketten, opleidingen en software.