InfoCash

Artikel

De wereldeconomie

Auteur: HectorServadac | geschreven op 28-07-2010

De financiële toestand in de wereld heeft direct gevolg voor ons. We hebben allemaal met de wereldeconomie te maken. De koffie die we drinken is geïmporteerd, de cd speler die we gebruiken komt uit Japan, en als we op vakantie in het buitenland zijn dragen we bij aan de inkomsten van andere landen.


Ons geld en de wereldeconomie

De economische crisis waarin we zitten maakt al helemaal duidelijk dat ons dagelijks leven mede wordt bepaald door de wereldeconomie. Niet alleen als consument hebben we er mee te maken. Onze pensioenfondsen verdienen geld door investeringen te doen in bedrijven van over de hele wereld. Sommige van die investeringen in het buitenland zorgen voor banen in ons eigen land. En uiteraard is de koers van de aandelen medebepalend voor het economische klimaat. En die koers wordt weer bepaald door gebeurtenissen en ontwikkelingen die zich overal op deze wereld afspelen.

Wat is de wereldeconomie?

Alle transacties tussen mensen, bedrijven en regeringen die grenzen overschrijden, maken de wereldeconomie uit. Goederen, diensten of de overdracht van geld, toerisme, het importeren van voedsel, auto's of simpelweg de handel in internationale aandelen: het behoort allemaal tot de wereldeconomie.

Het grote probleem

Het belangrijkste probleem in de wereldeconomie is de groeiende ongelijkheid tussen inkomens. Die ongelijkheid heeft een einde gemaakt aan maatschappelijke afspraken waar de naoorlogse Westerse wereld op is gegrondvest.

In de Verenigde Staten streefde men naar volledige werkgelegenheid en een hoog niveau van consumptie. In Europa was de welvaartsstaat het antwoord op de crisis van de jaren dertig. Aan die periode is nu een einde gekomen. De welvaartsstaat komt niet meer terug. In de VS groeien de inkomens van de top 1% van de maatschappij nog steeds explosief, terwijl de inkomens van de zeer brede middenklasse al jaren op hetzelfde niveau blijven of achteruit gaan. Daar komt nu nog de dreiging bij van langdurige werkloosheid voor grote groepen Amerikanen. Het sociale stelsel van de Verenigde Staten is hier absoluut niet op voorbereid.

Het antwoord van de overheid op de gevaren van de groeiende ongelijjheid in de inkomensontwikkeling is standaard geweest de regels voor de kredietverlening te versoepelen. Het werd steeds makkelijker om geld bij te lenen om het gebrek aan inkomsten te compenseren. Dat was de ballon die barstte en ons in een globale economische crisis bracht. Vooral vanwege de enorme steigingen in het hypothecaire krediet. De bankiers maakten ten volle gebruik van die speelruimte, vooral omdat de indruk bestond dat de overheid garant zou staan voor haar eigen beleid.