InfoCash

Artikel

Wat is handelsoverschot?

Auteur: HectorServadac | geschreven op 29-07-2010

Elk gezin weet precies wat het is: je telt je inkomsten bij elkaar op en trekt er je uitgaven vanaf en dan weet je wat je overhoudt. Als je alleen maar kijkt naar de inkomsten uit internationale handel en investeringen, en de kosten van de import, dan heb je het handelsoverschot.


Het meten van de handel

De simpelste manier om de handel van een land te berekenen, is door het berekenen van het exacte handelsoverschot. Dan kijken we namelijk alleen maar naar zichtbare goederen, zoals fietsen, wijn van cd spelers. In de krant, dan ook vaak de term handelsbalans tegen. Dat gaat dus alleen maar over deze tastbare goederen die op een schip of vliegtuig geladen kunnen zijn.
Je kunt ook ruimer kijken naar het handelsoverschot door ook diensten mee te rekenen. Vele landen verdienen ook veel geld met zogenaamde onzichtbare goederen en diensten: bijvoorbeeld bankiersdiensten, films en toerisme. Wanneer de toerist hier land bezoekt, en zijn hotelkamer betaald, dan is er geen sprake van grensoverschrijdende handel toch wordt het meegeteld te worden bij de berekening van het handelsoverschot.

Een negatieve handelsbalans

Door te kijken naar het handelsoverschot, kunnen we vaststellen welke landen winst hebben gemaakt in het internationale handelsverkeer. Het zal blijken dat sommige landen meer hebben uitgegeven dan ze verdiend hebben. Zoals iedereen met een gezin weet, kun je dat niet lang volhouden. Je zult dan je spaargeld moeten aanspreken of geld gaan lenen. Wanneer een land een negatieve handelsbalans heeft zal de waarde van haar munteenheid ook gaan zakken. Op de internationale markt verliest men het vertrouwen in de waarde van de munt. De overheid is dan verplicht om geld te gaan investeren op de internationale markt, om haar eigen munteenheid zoveel mogelijk te beschermen. Als de wisselkoers namelijk in het nadeel is van je eigen munteenheid, word je import duurder en je export goedkoper. Maar bij een negatieve handelsbalans had je al meer import dan export. Met andere woorden wanneer je munteenheid inzakt, kom je in een spiraal naar beneden terecht. Kort gezegd: door een negatieve handelsbalans wordt je munt minder waard, daardoor wordt de import duurder, en daardoor word je handelsbalans nog lager. De overheid moet er iets aan doen om die val naar beneden tegen te gaan.

Een land met een negatieve handelsbalans moet proberen in het buitenland investeerders te zoeken zodat er meer geld binnenkomt en het vertrouwen weer kan toenemen. Daarnaast is het nodig om geld bij te lenen voor de korte termijn. Ook de eigen financiële reserves moeten worden aangesproken om de overmatige import te kunnen betalen. Al deze betalingen en leningen liggen dan vast in de nationale balans.
.

De betalingsbalans

In het ideale geval is de betalingsbalans van een land gelijk aan nul. Het totaal van de gekochte en verkochte goederen en diensten staat dan gelijk aan het totaal van het geld dat is verdiend of uitgegeven. Alles wat er gebeurt in de internationale handel wordt hierin meegewogen.