InfoCash

Artikel

Buitenlandse investeringen

Auteur: HectorServadac | geschreven op 28-07-2010

Landen die geld over hebben investeren in het buitenland. De Verenigde Staten was vroeger de belangrijkste investeerder op de internationale markt. Dat is nu wel voorbij. De Verenigde Staten moeten toelaten dat nu omgekeerd vele buitenlandse investeerders in eigen land optreden. Is dat eigenlijk erg?


Ergernis

Veel Amerikanen zien het met lede ogen gebeuren. Japanse bedrijven kopen "grote delen van Amerika op." Ook Saudi-Arabië pompt veel geld in de Amerikaanse economie onder andere door bedrijven op te kopen. Daardoor lijkt het erop alsof de controle over de eigen economie nu in buitenlandse handen is gevallen. Maar deze buitenlandse investeerders doen niets anders dan wat de Amerikanen vroeger zelf deden. Eigenlijk zou je moeten zeggen dat in een open economie het beter is dat je buitenlandse investeringen aantrekt dan dat ze er niet zijn. Uiteindelijk uit je eigen economie van de investeringen af. Denk maar aan de werkgelegenheid die het creëert. De basis van de internationale handel is nu eenmaal de noodzaak om in het buitenland kunnen investeren. Pogingen van de Verenigde Staten in het verleden om de eigen economie af te sluiten van de wereldhandel zijn vaak op een fiasco uitgelopen. Het is dus gewoon een realiteit waarmee iedereen rekening moet houden.

Handelsoverschot

In feite zijn buitenlandse investeringen het resultaat van het handelsoverschot dat een land heeft. Wanneer meer exporteert dan je importeert, hou je geld over dat je in de wereldeconomie kunt investeren. Vanaf de jaren 80 in de vorige eeuw kregen de Verenigde Staten te maken met een negatieve handelsbalans. Maar de miljarden dollars die de Amerikanen in de periode daarvoor in het buitenland hadden geïnvesteerd, kregen ze nu terug als buitenlandse investeringen in de economie van de Verenigde Staten. Ondanks de grote kritiek daarop, hebben die buitenlandse investeringen de Amerikaanse economie gaande gehouden en er voor gezorgd dat er vele nieuwe banen werden gecreëerd.

Beperkingen

Natuurlijk is de Verenigde Staten niet in alle opzichten een open economie, dat kan ook niet. Net als in de meeste andere landen hebben de Verenigde Staten wekten die verhinderen dat hoogwaardige technische industrieën en vooral bedrijven die aan het leger leveren, niet in buitenlandse handen kunnen vallen. Dat wordt tot stand gebracht met gerichte wetgeving, zodat buitenlandse investeringen in andere sectoren van de economie niet wordt beperkt.

Voordelen

In het algemeen kan een economie is een voordeel doen met het optreden van buitenlandse investeerders. Een van de voordelen is dat daardoor de eigen industrie de hogere concurrentie op de internationale markt beter aankan. In het midden van de jaren 90 van de vorige eeuw, kreeg een Amerikaanse autofabrikanten het voor elkaar om hun verkopen in het buitenland te verhogen, maar dat kwam voornamelijk omdat de Japanse competitie op de Amerikaanse markt en daartoe dwong. Het werd noodzakelijk een hogere kwaliteit auto's produceren tegen concurrerende prijzen. Kortom: buitenlandse investeringen dwingen de bedrijven in jouw eigen land tot een grotere prestatie, terwijl ze bovendien het kapitaal leveren wij dat kunnen doen. Een nadeel blijft natuurlijk dat het rendement op die buitenlandse investeringen niet in je eigen economie terugvloeit.