InfoCash

Artikel

Wat is geld?

Auteur: HectorServadac | geschreven op 28-07-2010

Money makes the world go round, oftewel: geld laat de wereld rollen. In de economie wordt wel eens gedacht dat geld de motor is van alles wat mensen doen. In werkelijkheid is het alleen maar de benzine. De wereldeconomie draait op de handel van goederen en diensten. Maar het is waar: zonder geld zou handel een zeer moeilijke zaak zijn.


Wat doe je zonder geld?

Stel dat je tomaten naar Frankrijk wil sturen en dat je moet wachten voor de betaling op een lading Franse kaas? En hoe bereken je hoeveel tomaten je kopen kunt met een stuk brie?
Dit probleem kun je alleen maar oplossen als er iets is waarmee je op een symbolische manier de waarde van iets kunt aanduiden. Laten we dat eens geld noemen. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit hoe het heet, metaal, poen, gulden of euro, de naam is niet van belang. We zijn door het geld. Geld heeft drie verschillende functies.
In de eerste plaats gebruikt die geldt als ruilmiddel. Je gaat je tomaten dan verkopen voor geld in plaats van voor kaas. En als je later toch kaas wilt kopen dan kun je het geld gebruiken dat je met je tomaten heb verdiend.
In de tweede plaats staat geld voor een bepaalde waarde die je veel makkelijker kunt opslaan en bewaren dan goederen. Anders dan je tomaten, kan geld niet rotten.
In de derde plaats kun je met een eenheid van geld veel beter tellen. Wanneer je wilt zeggen hoeveel je tomaten waard zijn is het makkelijker om een bedrag te noemen dan een vergelijkbare hoeveelheid kaas.
Geld is dus

ruilmiddel,
een uitdrukking van waarde,
en een middel om te meten.

Ruilmiddel

Vanaf het vroegste begin het geld de functie van ruilmiddel gehad. De schelpjes en kralen die daar vroeger voor gebruikt werden vervullen dezelfde functie als de munten, bankbiljetten, creditcards en elektronische overschrijvingen vandaag de dag. Het bleek een onontbeerlijk middel te zijn voor de handel. Wanneer een product dat verkocht voor geld, kun je dat geld opnieuw gebruiken om andere producten te kopen. Geld is dus een prachtig middel om goederen uit te wisselen en dat geldt voor alle overdrachten van goederen alle leveringen van diensten die in de huidige wereldeconomie van belang zijn.

Uitdrukking van waarde

Door geld te gebruiken om een waarde op te slaan, kun je voorkomen dat je warenhuis vol komt te zitten met rottende goederen. Nadat je een product voor geld hebt gekocht kun je even afwachten en de beste tijd uitzoeken om andere goederen en diensten te verwerven. Dat staat intussen op de bank en geeft je extra inkomsten vanwege de rente. Dat is zo wijdverbreid dat niemand meer zijn geld in een ouwe sok onder het matras zal leggen.

Middel om te meten

Geld geeft je een goede manier om goederen en diensten een waarde toe te kennen met gebruikmaking van een gemeenschappelijke maat. Je zou op die manier precies kunnen uitdrukken hoeveel tomaten gelijk staan aan een stuk kaas of met hoeveel appels je 1 liter benzine kunt kopen. Geld maakt het dus mogelijk om de waarde van alle goederen en diensten uit te drukken met een standaard eenheid en daarmee wordt wereldhandel vele malen makkelijker.