InfoCash

Artikel

Wat zijn zwevende valuta?

Auteur: HectorServadac | geschreven op 28-07-2010

Men gebruikt geld om goederen en diensten te kopen, je eigen land of in het buitenland. De waarde van dat geld wordt op vele verschillende manieren vastgesteld. Tot 1971 was het voor de Amerikaanse dollar in ieder geval niet moeilijk om vast te stellen wat het betekende, omdat je het kon omruilen voor goud. Deze gouden standaard was bedoeld om aan het geld een bepaalde onveranderlijke waarde mee te geven, die alleen maar bepaald werd door hoeveelheid goud in de bank.


Na de gouden standaard

De gouden standaard was voor de meeste landen al na 1930 geen optie meer. De goudreserves waren nu eenmaal niet meer groot genoeg om als basis dienen voor de waarde van de eigen munt. Regeringen werden gedwongen om een systeem te accepteren van vastgestelde wisselkoersen. Elke regering bepaalde zelf wat de waarde van haar munteenheid was. In 1973 was het daarmee gedaan. De waarde van de verschillende nationale munten werd nu afhankelijk gesteld van de internationale markt.

Zweven

Na het wegvallen van het kunstmatige systeem van de vastgestelde wisselkoers, kwam er een vrije markt waarop munten konden worden verhandeld. De bepaalde de markt de waarde van de munt. De waarde van de munt zweefde de internationale markt. In de ene maand was de Nederlandse gulden gelijk aan twee Duitse marken en in de andere maand stond het misschien wel gelijk aan 1,10. Hoe meer behoefte er was, des te hoger was de prijs.
Het is moeilijk je dat voor te stellen, maar valuta zijn te beschouwen als schaarse goederen, net als tomaten en Franse kaas. Een waarde hangt dus af van de beschikbaarheid op de markt en van de vraag die ernaar is. Als iedereen jouw tomaten wilt kopen, dan kun je een paar dubbeltjes bij de prijs optellen.

De waarde van valuta

Stel nu eens dat iedereen in de wereld Europese tomaten wil eten. Buitenlandse bedrijven zullen dan die tomaten gaan kopen en betalen ze in euro's. Over die euro's moeten ze dan wel beschikken dat zal zeggen die moeten ze aanschaffen. Er ontstaat dus een behoefte aan euro's, waardoor de prijs van de euro, dat wil zeggen de wisselkoers, omhoog zal gaan. Datzelfde gebeurt wanneer alle Nederlanders beslissen op vakantie te gaan in Amerika. Er ontstaat dan een grotere behoefte aan dollars en daardoor gaat de prijs van de dollar weer omhoog. Natuurlijk is dat allemaal voor Europa ongedaan gemaakt door de invoering van de euro, maar vroeger kon ook op die wijze de valuta van Europese landen variëren afhankelijk van het gedrag van de markt.

De vrije geldmarkt

Het systeem van vrije valuta betekent niet dat regeringen niet kunnen proberen om de waarde van hun munt kunstmatig aan te passen, namelijk door het aanschaffen of verkopen van valuta op de open markt. Wanneer de Nederlandse overheid in het verleden het van belang achtte voor de import dat de waarde van de gulden omhoog ging - want de import werd daardoor goedkoper - dan ging het guldens kopen op de internationale markt. Daardoor werd namelijk de prijs opgedreven en daardoor werd de import goedkoper. je kreeg dan meer waar voor je gulden. En dat was dan weer goed voor de handel en uiteindelijk voor het handelsoverschot.

De vrije val van valuta

De invloed van deze internationale geldmarkt op de nationale economieën is vaak overmatig groot. De voorloper van de huidige euro was het Europese Monetaire System. De Britse pond en de Italiaanse lire daalden aan het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw zo snel en zo sterk in waarde, dat de Britse en Italiaanse regering miljoenen moesten investeren om de waarde van hun munt hoog te houden.
Uiteindelijk bleek de val van beide valuta niet tegen te houden. Zowel de Britse pond als de Italiaanse lire moesten zich terugtrekken uit het Monetaire System.
De enige die hiervan profiteren waren degenen die hadden gegokt op deze ondergang, en die in staat waren geweest om goedkoop ponden en lires te verwerven en duur te verkopen. Door de komst van de euro is aan de woekerwinsten van deze speculanten in de wisselkoersen een einde gemaakt.