InfoCash

Artikel

Toeslagen; tegemoetkoming in kosten

Auteur: Dirkje | geschreven op 30-07-2010

Afhankelijk van je inkomen, kun je van de overheid een bijdrage krijgen voor verschillende kosten die je moet maken. Het kan gaan om kosten voor de huur, de zorgverzekering, onderhoud van je kinderen of voor de kinderopvang.


Huurtoeslag

Wanneer er in verhouding tot je inkomen veel geld opgaat aan huur, kun je een tegemoetkoming krijgen in de kosten. Dit wordt huurtoeslag genoemd. Wil je hier recht op hebben, dan moet je wel aan een aantal regels voldoen. Zo moet de huur van uw woning lager zijn dan 647,53 euro per maand (<23 jaar; 357,37 euro per maand). Daarbij mag je inkomen niet hoger zijn dan 21450 euro per jaar (indien samenwonend; 29125 euro) en maximaal 20200 wanneer je ouder bent dan 65 jaar (indien samenwonend; 27575 euro).

Zorgtoeslag

Wanneer je 18 jaar of ouder bent en je inkomen niet hoger is dan 33743 euro per jaar (indien samenwonend 50000) dan kun je een tegemoetkoming in de kosten van je zorgverzekering krijgen. Net als de huurtoeslag, kun je dit aanvragen bij de belastingdienst.

Kindgebonden budget

Kinderen (tot 18 jaar), brengen veel kosten met zich mee. Voor ieder kind ontvangt de ouder kinderbijslag. Maar daarnaast kun je ook nog kindgebonden budget aanvragen. Hoeveel je krijgt hangt af van een aantal factoren. De hoogte van het inkomen en het aantal kinderen zijn daar twee van. Daarnaast speelt ook de leeftijd van de kinderen een rol.

Kinderopvangtoeslag

Wanneer beiden ouders werken, moet er voor opvang voor de kinderen gezorgd worden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Aangezien de kosten hiervoor meestal hoog zijn, geeft de overheid een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer hierover en de andere toeslagen kun je lezen op de website van de belasting.
(bron: www.toeslagen.nl)