InfoCash

Artikel

Schenkbelasting; vrijstelling voor ouders

Auteur: Dirkje | geschreven op 04-08-2010

Wanneer je geld krijgt, kan het zijn dat daar belasting over betaald moet worden. Terwijl het aan de andere kant voor de schenker juist weer belastingvoordeel op kan leveren. Om problemen te voorkomen en mogelijk voordeel niet mis te lopen, is het dus goed om van de regels met betrekking tot belasting en schenken op de hoogte te zijn.


Schenking

Hoewel een schenking meestal uit geld bestaat, hoeft dat niet altijd zo te zijn. Het gaat erom dat je een ander iets geeft, waar die ander voordeel van heeft, zonder dat daar iets tegenover staat. Dit kunnen ook goederen zijn. Of een renteloze lening. De rente die niet betaald hoeft te worden, wordt dan als schenking gezien.

Schenkbelasting

De schenkbelasting wordt over het algemeen betaald door de ontvanger. Er zijn een aantal uitzonderingen, waarbij er geen belasting betaald hoeft te worden. Een van de bekendste is wel
de vrijstelling voor schenking van ouders aan hun kinderen.

Algemene vrijstelling

Iedereen mag iemand een bepaald bedrag schenken, zonder dat daar belasting over betaalt hoeft te worden. In 2010 geldt een algemene vrijstelling van 2000 euro per jaar. Wanneer men boven dat bedrag uitkomt, betaalt men belasting over het bedrag boven de 2000 euro.

Vrijstelling voor ouders

Ouders die schenkingen willen doen aan hun kinderen of pleegkinderen, krijgen een hogere vrijstelling. Ze mogen per kind ieder jaar 5000 euro belastingvrij schenken. Wanneer het kind tussen de 18 en 35 jaar is, mogen ze eenmalig gebruik maken van een verhoogde vrijstelling van 24000 euro. Dit geldt ook wanneer de partner van het kind jonger is dan 35 jaar, terwijl het kind zelf al ouder is.

Aanvullende vrijstelling

Nu kan het voorkomen, dat ouders hun kinderen willen steunen bij het kopen van een huis of een dure studie. Dit mogen zij dan belastingvrij doen, wanneer de kinderen tussen de 18 en de 35 jaar oud zijn. Het maximum van de schenking waarover geen belasting betaald hoeft te worden is in dit geval 50000 euro.
(bron; belastingdienst.nl)