InfoCash

Artikel

Kinderen en vakantiegeld

Auteur: solvente | geschreven op 18-08-2010

Is dit iets wat u zich ook wel eens afvraagt? De vakantie is gepland, het grootste deel al betaald en wellicht is er voor de rest een (globale) begroting gemaakt om de kosten in de hand te houden. En toch is er iedere keer meer geld uitgegeven dan van te voren gedacht.


Met kinderen je vakantiegeld in de greep

Bij nader onderzoek blijkt dat er veel geld is uitgegeven aan ijsjes, drinken, een cadeautje, poolen, de gamehal en al het overige dat kinderen kunnen bedenken in de vakantie. Om hier overzicht op te houden en om bij te dragen aan een stukje financiële opvoeding, de volgende tip. Bepaal voor je op vakantie gaat een budget (per dag of voor heel de vakantie). Dus bedenk wat je een reëel bedrag vindt dat een kind per dag aan bovenstaande zaken uit mag geven.

En zo werkt het in de vakantiepraktijk

Stel je gaat 3 weken op vakantie (21 dagen) en je vindt 2 euro per dag een mooi bedrag. Dan kom je uit op 42 of eventueel 45 euro voor 3 weken, 15 euro per week. Dit bedrag overhandig je bij de start van de vakantie officieel aan je kind(eren). Zorg dat ze een eigen portemonnee hebben en spreek duidelijk af wat ze van het geld mogen/moeten doen. Bij wat jongere kinderen kun je het bedrag bijvoorbeeld per week geven en zelf een oogje in het zeil houden bij het uitgeven ervan.

Hoe werkt het verder: als jullie uit eten gaan en iedereen mag een toetje, dan betalen jullie het ijsje. Willen ze zelf een ijsje zonder andere aanleiding, dan betaalt het kind dit van zijn budget. En zo kan dit ook gelden voor de eerder genoemde of nog andere uitgaven. Op deze manier weet je wat je per kind hier aan kwijt bent en sta je aan het eind niet voor verrassingen.

Verder geldt nog... op is op! Anders blijf je niet binnen het budget en leren de kinderen ook niet om hun keuzes goed te maken. Of... wellicht is er aan het eind van de vakantie geld over en dat mag het kind houden, als beloning voor zijn spaarzaamheid. Eens kijken welke spaarders er in de vakantie gaan opstaan.

Een fijne vakantie gewenst!