InfoCash

Artikel

Altijd je rekeningen op tijd betalen

Auteur: solvente | geschreven op 26-08-2010

Is dat iets wat je graag zou willen? Altijd je rekeningen op tijd betalen en je niet meer druk maken over herinneringen, aanmaningen of het betalen van boetes omdat je te laat was. Op tijd betalen kun je op verschillende manieren regelen. Voor veel mensen wellicht gesneden koek, voor anderen een goede tip.


Betalen per incasso

De minst bewerkelijke manier is betalen via automatische incasso. Hiermee geef je een bedrijf of instelling toestemming om regelmatige terugkerende betalingen automatisch van jouw bankrekening af te laten schrijven. Deze manier van betalen werkt goed voor zaken als huur, hypotheek, gas, water, licht, kortom voor je vaste lasten.

Betalingen plannen via internetbankieren

Voor de rekeningen die je niet via incasso betaalt of wilt betalen, kun je goed gebruik maken van de mogelijkheden van internetbankieren. Je kunt de rekeningen daar, bij wijze van spreken, `klaar zetten voor betaling’. Betaal je normaal de rekening pas als het te laat is, omdat je er ineens weer aan denkt of omdat je deze weer tegenkwam in de stapel post? Vanaf nu ga je dat anders doen.

Hoe werkt het

Verwerk een rekening direct op de dag dat je deze ontvangt. Verwerken betekent niet: betalen. Verwerken betekent: de rekening invoeren via internetbankieren. Neem alle gegevens over en bepaal wanneer de rekening uiterlijk betaald moet zijn. Selecteer in het programma voor internetbankieren een datum die daar (ongeveer) 2 dagen vóór ligt. Hou hierbij rekening met het weekend. De meeste programma’s doen dat al automatisch en stellen zelf een andere datum voor. Selecteer de juiste datum en verstuur (autoriseer) de opdracht.

Controle

Vraag je je nu af of het goed is gegaan, kijk dan onder het kopje:
• geagendeerd (Rabo)
• statusoverzicht (ING)
• status opdrachten (ABN)
• ingeplande overschrijvingen (SNS)
• overzicht opdrachten (ASN)

Of zoek het betreffende onderdeel op bij je eigen bank, als deze hier niet staat genoemd. Onder deze overzichten vind je jouw `toekomstige’ opdrachten en kun je zien welke er nog uitgevoerd gaan worden en per welke datum. Deze toekomstige opdrachten kun je altijd nog wijzigen of verwijderen.

Tip 1

Neem bij het betalen van een bekeuring (van het CJIB Centraal Justitieel Incasso Bureau) altijd een wat ruimere datum in acht, dus betaal iets eerder dan de 2 dagen van te voren. Dit om de zeer hoge boetes in ieder geval te voorkomen.

Tip 2

Dit alles werkt prima als er genoeg geld op je rekening staat. Mocht dat niet het geval zijn, houd dan mijn volgende artikelen in de gaten.