InfoCash

Artikel

Indexbeleggen I

Auteur: RoadRunner939 | geschreven op 27-08-2010

Voor de meeste beleggers, zowel de institutionele als de particuliere beleggers, is indexbeleggen de beste manier om te beleggen. Deze uitspraak uit 1996 is van de meest succesvolle belegger van de wereld: Warren Buffett. En Warren Buffett is niet de enige met deze mening. Ook financiële wetenschappers stellen unaniem dat een indexfonds de beste manier is om je geld te beleggen. De particuliere Nederlandse belegger laat indexfondsen echter links liggen, terwijl bijvoorbeeld beleggers in de Verenigde Staten massaal indexbeleggen


Indexfonds

Een indexfonds is een belegging waarbij een beursindex wordt gevolgd. Dat kan de Nederlandse AEX zijn, maar ook de Duitse Dax of de MSCI World Index, de belangrijkste index voor wie wereldwijd wil beleggen in aandelen. Ook is het mogelijk in een obligatie-indexfonds te beleggen.

Proefschrift

De Nederlander Jenke ter Horst, als docent verbonden aan de Universiteit van Tilburg, concludeerde in 1998 in zijn proefschrift dat beleggingsfondsen weinig doen wat een slimme particuliere belegger niet ook zelf kan. Ter Horst heeft grote twijfels over beleggingsfondsen. Beleggers vertrouwen hun geld toe aan de fondsen in de hoop op hoge rendementen. Uit onderzoek van Ter Horst blijkt dat drie van de vier beleggingsfondsen in één jaar de index niet hebben kunnen verslaan. In een periode van tien jaar is het aantal opgelopen tot negen van de tien. Indexbeleggen, ook wel passief beleggen genoemd, geeft gemiddeld een hoger rendement door de onvoorspelbaarheid van beurskoersen en de hogere kosten van actief beleggen.

Geen eigen visie

Indexbeleggen is niet voor iedereen het meest voor de handliggende alternatief. Een indexfonds volgt blind de index en doet het nooit slechter, maar ook nooit beter dan de index. Het voordeel is dus een rendement dat niet te veel afwijkt van de index. Het nadeel is dat er geen kans is op een rendement dat hoger is dan de index. Bovendien is voor een eigen visie geen ruimte.