InfoCash

Artikel

Indexbeleggen III

Auteur: RoadRunner939 | geschreven op 27-08-2010

Indexbeleggen is een passieve vorm van beleggen waarbij een beursindex wordt gevolgd. Beleggingsfondsen die op deze manier beleggen heten indexfondsen. De index waarin wordt belegd, kan de Nederlandse AEX zijn, maar ook de Duitse DAX of de MSCI World Index, de belangrijkste index voor wie wereldwijd wil beleggen in aandelen. Ook is het mogelijk in een obligatie-indexfonds te beleggen.


Fundamentele analyse

Een van die voorbeelden is Warren Buffett. Ondanks zijn uitspraak over indexbeleggen is dat niet de manier waarop hij zijn kapitaal heeft vergaard. Buffett verkreeg zijn miljarden door een aanpak waarbij fundamentele analyses van de individuele ondernemingen het belangrijkste zijn. Een goeroe die zijn kapitaal wel heeft verkregen met indexbeleggen is John Bogle. De Amerikaan Bogle (1929) is de oprichter van vermogensbeheerder The Vanguard Group. Bogle heeft in 1976 het eerste indexfonds op de S&P 500 op de markt gebracht: Vanguard 500 index en hiermee een kapitaal verdiend. Zijn fonds is door miljoenen Amerikaanse beleggers aangeschaft.

Populair

In de Verenigde Staten vindt indexbeleggen op grote schaal plaats door zowel institutionele beleggers als particuliere beleggers. Onder Nederlandse institutionele beleggers is indexbeleggen al een tijdje populair. Het aantal Nederlandse particuliere beleggers is verwaarloosbaar. De mogelijkheden voor Nederlandse particuliere beleggers waren ook klein. ABN Amro was lange tijd de enige partij die indexbeleggen aanbood. Nu zijn er vijf partijen waarbij indexbeleggen mogelijk is.

Slot

Bedankt voor het lezen van mijn artikelen. Ik hoop dat het u heeft geholpen om het begrip indxbeleggen beter te begrijpen. Misschien heeft het u nieuwsgierig gemaakt; dat is wat ik met al mijn artikelen probeer te bereiken. De lezer nieuwsgierig maken zodat hij/zij er zelf meer over wil weten. Daarom hoop ik dus dat dit artikel u aanzet tot eigen onderzoek.