InfoCash

Artikel

Hypotheken; wat zijn het?

Auteur: RoadRunner939 | geschreven op 30-08-2010

Hier; in dit artikel; leg ik uit wat een hypotheek is. Ik vertel over de onderdelen waaruit een hypotheek bestaat.


Een hypotheek bestaat uit 3 onderdelen

1. Geldlening
2. Aflossing of Vermogensopbouw
3. Verzekeringsdekkingen

Deze onderdelen zal ik in de komende allinea's behandelen.

Geldlening

Over het bedrag dat u leent betaalt u rente. De hoogte van de rente hangt onder andere af van de economische situatie in Nederland, de hoogte van de lening, de duur van de rentevaste periode en de hypotheekvorm. Je hebt hypotheken met een vaste rente en hypotheken met een variabele rente. Soms zijn er aanbiedingen; waarbij je de kans hebt om een lage rente vast te zetten. Soms is dit voordelig; in sommige gevallen niet wanneer de rente weer daalt. Wanneer je dan vastzit aan die hogere rente profiteer je niet van de rentedaling. Een contract afkopen kost meestal extra geld.

Aflossing of vermogensopbouw

Het bedrag dat u leent moet u ook weer terugbetalen aan de geldverstrekker. Aflossen kan tijdens of aan het eind van de looptijd. In het laatste geval bouwt u een vermogen op waarmee u de lening in een keer aflost. U kunt vermogen opbouwen door te sparen met een gegarandeerd rendement of door middel van beleggen.

Verzekeringsdekkingen

U kunt allerlei risico's beperken door een verzekering af te sluiten. U kunt verzekeringen afsluiten die uitkeren bij overlijden, arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid. Ook hiermee moet u goed kijken waar u de verzekering afsluit en wat deze precies dekt. Soms zitten er namelijk addertjes onder het gras.

Slot

Ik hoop dat dit u enige indruk heeft gegeven over wat een hypotheek is. Ik hoop ook dat ik de belangrijkste punten ter sprake heb gebracht. Tot slot hoop ik dat u hier iets van geleerd heeft en zelf nog meer informatie zal gaan opzoeken.